Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľké zatýkanie na Silvestra: Skupina napojená na Daeš pripravovala útok o polnoci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecká polícia dnes zatkla v Istanbule dve desiatky ľudí, väčšinou cudzincov, ktorých podozrieva z napojenia na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Anadolu s tým, že podľa polície zadržaní plánovali teroristický útok v Istanbule okolo dnešnej polnoci. V Istanbule je dnes viac policajtov ako vlani na Silvestra, kedy pri útoku na diskotéku terorista zabil 39 ľudí.

Z dvadsiatich zatknutých v Istanbule bolo 15 cudzincov, ich národnosť agentúra Anadolu neuviedla. Ďalších päť ľudí bolo kvôli podozreniu z plánovania útoku a napojenia na Daeš zadržaných v Ankare, šlo o troch Sýrčanov, Iračana a Čečencov. V poslednom týždni pozatýkala polícia v Istanbule a Ankare 200 ľudí podozrivých z plánovania útoku v týchto dňoch.

V uliciach Istanbulu je dnes nasadených približne 40.000 členov bezpečnostných zložiek, čo je viac ako dvojnásobný počet oproti minulému Silvestru. Niektorí z policajtov sú v civile a sú maskovaní napríklad ako predavači pečených gaštanov či lotériových žrebov. Do pondelňajšieho dopoludnia nesmú do centra nákladné autá.

Niekoľko desiatok ľudí sa dnes zišlo v centre Istanbulu, aby si pripomenulo obete teroristického útoku z minulého Silvestra. Vtedy asi hodinu po polnoci vnikol útočník do luxusného klubu Reina v európskej časti Istanbulu, kde ľudia oslavovali príchod nového roka. Počas asi siedmich minút vystrieľal asi šesť zásobníkov a vypálil 180 striel. Masaker neprežilo 39 ľudí, väčšina z nich boli turisti z blízkovýchodných krajín. Približne 70 ľudí utrpelo zranenia.

Teroristovi, ktorým bol tridsaťštyriročný Uzbek Abdulgadir Mašaripov, sa v zmätku, ktorý nastal podarilo uniknúť. Zadržaný bol v Istanbule v polovici januára. Súd s ním začal 11. decembra, obžalovaných bolo s ním 57 osôb.

Viac o téme: TureckoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu