Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľké čistky v tureckom štátnom sektore: Ľudia sú bez práce, voľných je 110 tisíc miest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

ISTANBUL - Turecký prezident Binali Yildirim v nedeľu povedal, že Ankara plánuje v nadchádzajúcom roku prijať do štátneho sektora 110.000 nových zamestnancov. Obsadiť nimi chce učiteľské, zdravotnícke i náboženské posty.

Yildirim sa takto vyjadril v meste Kilis pri sýrskych hraniciach. Podľa agentúry Reuters priblížil, že turecká vláda prijme v novom roku spomedzi uvedeného počtu až 36.000 zamestnancov do zdravotníctva a tiež 20.000 nových učiteľov. 

Ankara len v nedeľu informovala o prepustení ďalších zhruba 2700 štátnych zamestnancov v súvislosti s vlaňajším júlovým zmareným pokusom o štátny prevrat. Podľa oficiálneho vyhlásenia vo vládnom vestníku išlo o osoby s kontaktmi na teroristické skupiny a teroristické štruktúry namierené proti národnej bezpečnosti. Medzi najnovšie prepustenými sú okrem iných zamestnanci ministerstiev, príslušníci ozbrojených síl či pedagógovia.

Od pokusu o puč v Turecku zadržali pre podozrenie z kontaktov s exilovým duchovným Fethullahom Gülenom, ktorého Ankara považuje za iniciátora zamareného puču, viac ako 50.000 ľudí. O prácu prišlo okolo 150.000 príslušníkov ozbrojených síl, ako aj zamestnancov v štátnom i súkromnom sektore.

Viac o téme: NezamestnanosťPučVoľné miestaTureckoŠtátny sektor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu