Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové fakty o vlakovom nešťastí v USA: TOTO je pravá príčina tragédie

Záber z miesta nešťastia Zobraziť galériu (2)
Záber z miesta nešťastia (Zdroj: SITA/AP/Daniella Fenelon)

DUPONT - Vlak, ktorý sa v pondelok vykoľajil v americkom štáte Washington, išiel rýchlosťou 129 kilometrov za hodinu, ale povolená rýchlosť v tejto zóne bola iba 48 km/h. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na federálnych vyšetrovateľov.

Bella Dinhová-Zarrová z Národnej rady pre bezpečnosť dopravy (NTSB) uviedla, že informácie o rýchlosti vlaku získali zo záznamníka údajov v zadnej lokomotíve. Nešťastie si vyžiadalo najmenej troch mŕtvych a desiatky zranených. Desiati ľudia sú zranení vážne.

Podľa Dinhovej-Zarrovej zatiaľ ešte nie je známe, čo spôsobilo vykoľajenie vlaku. Je "ešte príliš skoro povedať", prečo išiel tak rýchlo, uviedla. K nehode vlaku spoločnosti Amtrak smerujúceho zo Seattlu do Portlandu došlo na železničnom nadjazde vedúcom ponad diaľnicu I-5, pričom sa vykoľajilo všetkých 12 vozňov a jeden z dvoch rušňov. Niektoré vozne sa zrútili na diaľnicu, kde kolidovali s piatimi osobnými a dvoma nákladnými autami. V čase nešťastia sa vo vlaku nachádzalo 80 cestujúcich a päť členov personálu.

Nové fakty o vlakovom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Elaine Thompson)

Reportér verejnoprávnej rozhlasovej stanice NPR upozornil, že havária sa stala počas prvej jazdy súpravy po rýchlejšej trati kopírujúcej trasu diaľnice. Doteraz vlak premával po kľukatejšej trase na pobreží. V regióne sa však zmena trasy, ktorá stála 181 miliónov dolárov, stretla aj s nesúhlasom - pred nešťastím v dôsledku vysokej rýchlosti varoval napríklad starosta Lakewoodu Don Anderson.

Viac o téme: VlakNešťastieUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu