Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Správa českého rezortu vnútra: Za dva roky prišlo do krajiny nelegálne 3929 migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - Silná migračná vlna do Európy opadá a Českej republike sa dlhodobo vyhýba. Zatiaľ čo do krajín Európskej únie prišlo len počas vlaňajška takmer 160.000 osôb, v Česku bolo od júna 2015 zadržaných 3929 nelegálnych migrantov. Uvádza sa to v správe českého ministerstva vnútra o migrácii z konca októbra 2017, o ktorej informoval vo štvrtok spravodajský server Novinky cz.

Podľa tejto správy Česko od júla 2015 prijalo celkovo 109 Sýrčanov a Iračanov. Zároveň česká vláda pomáhala vysielaním expertov do tzv. hotspotov v Taliansku a Grécku.

"Súčasný vývoj nasvedčuje tomu, že čísla na konci roku 2017 budú najnižšie od roku 2014," uvádza o nelegálnej migrácii dokument, ktorý vláde pravidelne predkladá minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD).

České hranice v októbri prekročilo nelegálne 24 osôb – sedem Vietnamcov, štyria Afganci, traja Sýrčania, traja Turci, dve osoby z Nigérie a po jednej z Alžírska, Macedónska, Ruska a Sudánu. Iba jedna osoba z týchto mierila do ČR. Tri sa chceli dostať do Francúzska a zvyšok do Nemecka. V zariadeniach pre zaisťovanie cudzincov žilo v októbri 56 osôb. Od januára do októbra sa dobrovoľne z ČR vrátilo do svojej vlasti 344 osôb, uvádza dokument.

Taktiež z neho vyplýva, že do Európy uteká najviac občanov Nigérie, Sýrie, Guiney, Pobrežia Slonoviny a Bangladéša. "V drvivej väčšine sa s výnimkou Sýrie nekvalifikujú na udelenie medzinárodnej ochrany v EÚ," tvrdí sa v správe. V Česku požiadalo tento rok o udelenie tohto štatútu 141 osôb, najviac bolo Ukrajincov, nasledovali Arméni, Gruzínci, Vietnamci a Iračania.

Podľa správy využívajú nelegálni migranti tri hlavné cesty do Európy. Cez Grécko, na západobalkánskej trase, sa vďaka sprísnenej kontrole prílev tento rok znížil oproti predchádzajúcemu roku o 88 percent, keď tadiaľ pricestovalo 27.249 osôb.

Náporu nelegálnej migrácie čelia Bulharsko, Srbsko či Macedónsko. V poslednom časer migranti začínajú viac používať aj cestu cez Rumunsko.

Druhou cestou je trasa cez centrálne Stredozemné more. K talianskym brehom dorazilo tento rok 111.302 osôb, čo je o takmer 30 percent menej než pred rokom. Lode s nimi štartujú hlavne z Líbye, pribúda štartov z Tuniska, Turecka a Alžírska.

Stúpa počet migrantov prichádzajúcich západným Stredomorím cez Španielsko. Na jeho územie vstúpilo od začiatku tohto roka do októbra 18.536 osôb. Španielsko zatiaľ podľa správy situáciu zvláda a o pomoc nežiada.

Správa ďalej konštatuje, že hoci už 1,5 roka existuje dohoda medzi EÚ a Tureckom (presídlenie jedného Sýrčana z Turecka do EÚ výmenou za jedného vráteného Sýrčana do Turecka, ktorý pricestoval nelegálne na Egejské ostrovy), "do 24. októbra 2017 bolo vrátených len 1360 osôb (len 216 Sýrčanov a osem osôb bez štátnej príslušnosti zo Sýrie)".

Lepšie sa darilo presídlovať migrantov do krajín EÚ. Z tohtoročných 10.610 ich najviac prijali Nemecko a Holandsko.

Tento rok v septembri skončila lehota na registráciu do programu presídľovania migrantov z Talianska a Grécka do iných krajín Únie. Od tej doby už členské štáty EÚ môžu v programe pokračovať dobrovoľne. "K 22. októbru 2017 bolo celkovo relokovaných 30.976 osôb z Grécka a Talianska, čo predstavuje zhruba 20-percentnú úspešnosť v naplnení celkovej relokačnej kvóty 160.000 osôb," uviedlo ministerstvo vnútra v správe.

Viac o téme: UtečenciMigráciaUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu