Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krvavé privítanie Macrona: Tesne pred príletom zaútočili páchatelia na francúzskych vojakov

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA)

OUAGADOUGOU - Troch zranených si v pondelok vyžiadal pokus o útok na auto francúzskej armády, ktorý spáchali maskovaní páchatelia v metropole africkej krajiny Burkina Faso. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Útok v severnej časti Ouagadougou sa odohral asi dve hodiny pred príletom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a neďaleko letiska, kde malo pristáť jeho lietadlo. Ako spresnil spravodajský server France Info, útočníkmi boli dve osoby na motorke, ktoré však granátom nezasiahli vytýčený cieľ - francúzske vojenské auto. Pri výbuchu boli zranení traja náhodní okoloidúci, pričom stav jedného z nich je vážny. 

Burkina Faso, bývalá Horná Volta, bola do roku 1960 francúzskou kolóniou a Francúzsko s ňou naďalej udržiava spoluprácu vo vojenskej oblasti.  Od roku 2010, keď sa v sahelsko-saharskej oblasti sformovalo islamistické hnutie, francúzske jednotky osobitného určenia sídliace v Ouagadougou, poskytujú pomoc a podporu miestnym armádnym jednotkám v boji proti terorizmu. Tieto sily zasahovali aj v januári 2016, keď komando džihádistov spustilo streľbu do ľudí na kaviarenských a reštauračných terasách v centre mesta, pričom usmrtili 30 osôb. 

Viac o téme: Emmanuel MacronOuagadougou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu