Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na útočníka z Alteny uvalili vyšetrovaciu väzbu: Jeho motív bol zrejme xenofóbny

(Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

BERLÍN - Prokuratúra v nemeckom Hagene, ktorá vyšetruje pondelkový večerný útok nožom na starostu mestečka Altena v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, sa domnieva, že za útokom bol xenofóbny motív.

Na nezamestnaného murára Wernera S., ktorý bodol nožom do krku starostu Alteny Andreasa Hollsteina, vydali medzičasom zatykač pre dôvodné podozrenie z trestného činu pokusu o vraždu. Informoval o tom v utorok Západonemecký rozhlas (WDR).

Vyšetrovatelia predpokladajú, že čin podnapitého muža s 1,2 promile alkoholu v krvi bol spontánny. Jeho dôsledkom bola 15 centimetrov dlhá rezná rana na krku obete, uviedla prokuratúra s tým, že starosta sa po ošetrení v nemocnici mohol vrátiť ešte v pondelok večer k svojim najbližším.  Kriminalisti ani prokuratúra zatiaľ nemajú indície, že by útočník mal kontakty s ultrapravicovou scénou.

S ľahšími zraneniami vyviazol z konfliktu v bistre v Altene i jeho majiteľ Abdullah Demir, ktorý spoločne so synom-prevádzkovateľom podniku Ahmetom Demirom zabránili horšiemu, keď zhodili a odzbrojili útočníka. Obom vďačí starosta podľa vlastných slov na utorkovej tlačovej konferencii za život. Ich nasadenie vyzdvihol dnes v regionálnom televíznom vysielaní aj krajinský premiér Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet.

Podnapitý muž vytiahol nôž konštatujúc: Necháte ma vysmädnúť a do Alteny vpustíte 200 utečencov. Po niekoľkých minútach, keď na miesto činu dorazili policajti, volal útočník: Zastreľte ma predsa! Zranený starosta na to reagoval slovami: V právnom štáte k takému čomusi nedochádza.

Hollstein je spoluautorom knihy Mein Kampf - gegen Rechts (Môj boj - proti pravici), ktorá vyšla v roku 2016. Prináša svedectvá jedenástich ľudí bojujúcich s pravicovou ideológiou a pravicovým násilím.  Altena, ktorá má necelých 18.000 obyvateľov, je známa tým, že prijíma viac utečencov, než by podľa prerozdeľovacieho kľúča mala. Kancelárka Merkelová udelila v máji mestu Národnú cenu za integráciu.

Viac o téme: NôžStarostaNemeckoAndreas HollsteinAltena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu