Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Neľudská dražba v Líbyi, migranti sú novodobými otrokmi: Prípad vyšetruje vláda

V líbyii predávajú migrantov na aukcii ako obyčajné veci. Zobraziť galériu (2)
V líbyii predávajú migrantov na aukcii ako obyčajné veci. (Zdroj: youtube/cnn)

TRIPOLIS - CNN zverejnila na svojej stránke šokujúce video z dražby migrantov v Líbyi. Miestni s nimi zaobchádzali ako s obyčajnými vecami. Na viacerých miestach v Líbyi sa konajú aukcie, na ktorých nepredávajú autá, pozemky či umenie, ale ľudí. Sú to utečenci a na predaj sú za niekoľko stoviek dolárov.

"Veľkí, silní chlapci na prácu na farme, 400, 700, 800. Predaní za 1200," zaznieva na videu, ktoré získala televízia od anonymného zdroja. Dvaja muži na videu boli predaní za 1200 líbyjských dinárov, čo je 800 dolárov. V exkluzívnej investigatívnej reportáži o tom informovala americká spravodajská televízia CNN.

Video je autentické 

CNN sa podarilo overiť autenticitu videa. Vďaka miestnym kontaktom v Líbyi, ktoré zostali pre svoju bezpečnosť v anonymite, sa reportérka televízie dostala minulý mesiac na aukciu na okraji hlavného mesta Tripolis. Konala sa za tmy pred ošarpanou budovou. "Prebehlo to veľmi rýchlo. Vyvádzali von to, čo pomenúvali tovar. Celkovo predali pred nami 12 Nigérijčanov. Úprimne, neviem, čo povedať. Bola to pravdepodobne jedna z najneuveriteľnejších vecí, aké som kedy videla," uviedla reportérka.

Miestni CNN povedali o aukciách na deviatich miestach, predovšetkým na severozápade krajiny, no existuje podozrenie, že ich je oveľa viac. Ľudia predávaní na aukciách sú africkí utečenci, ktorí sa snažili dostať k lepšiemu a bezpečnejšiemu životu v Európe. "Nedávne záťahy líbyjskej pobrežnej stráže však spôsobili, že na more sa dostane menej lodí a v rukách pašerákov sa hromadia ľudia. Takže pašeráci sa stávajú pánmi a migranti a utečenci otrokmi," uviedla televízia. CNN získané informácie a videozábery odovzdala líbyjským úradom.

VIDEO Neľudská dražba v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/cnn)

Líbyjská vláda situáciu prešetrí

Líbyjská vláda prešetrí prípady predaja do otroctva na svojom území. Dnes to oznámil podpredseda líbyjskej vlády národnej jednoty podporovanej OSN Ahmed Metig. Reaguje tak na dokument televízie CNN. Metig vyjadril po odvysielaní dokumentu na facebooku znepokojenie nad tým, že sa "znovu objavil obchod s otrokmi na predmestí Tripolisu". Oznámil, že vymenuje vyšetrovaciu komisiu, ktorá pomôže dostať vinníkov pred súd.

Reportáž vyvolala pobúrenie v afrických krajinách a OSN. V Paríži v sobotu túto situáciu odsúdili na demoštrácii tisícky ľudí, uviedlo podľa agentúry AFP tunajšie policajné riaditeľstvo. Od pádu režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011 využívajú tunajšie bezpečnostné vákuum a úplnú beztrestnosť prevádzači. Do 300 kilometrov vzdialeného Talianska sa snažia dostať tisíce ľudí.

Viac o téme: DražbaOtrociLíbyaMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu