Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľudovci dali Babišovi košom, chystajú sa do opozície

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Množstvom zasadaní, rokovaní a iniciatív, ale aj prijatím predsedu ľudovcov z KDU-ČSL Pavla Bělobrádka prezidentom Milošom Zemanom na zámku v Lánoch pokračovalo v utorok v Česku úsilie o vyriešenie povolebnej situácie v krajine.

Bělobrádek hovoril kriticky o postupe hnutia ANO a jeho lídra Andreja Babiša, ktoré podľa jeho slov ľudovcov neinformovalo ani o svojich predstavách na usporiadanie budúcej Poslaneckej snemovne, ani o prioritách prípadnej novovzniknutej vlády. Za takýchto okolností KDU-ČSL smeruje do opozície, vyplynulo z jeho slov.

Termín ustanovujúcej schôdze českej snemovne sa značne priblížil, avšak víťazný subjekt nedávnych predčasných volieb zatiaľ nepredložil návrh na usporiadanie vedenia tejto komory parlamentu ani jej výborov, pranieroval líder ľudovcov, ktorý jednoznačne vylúčil účasť svojej strany v kabinete premiéra Babiša. Podľa Bělobrádka celý proces navyše spomaľuje i fakt, že nie je zatiaľ jasné, kto bude v koalícii, či už otvorene alebo ukryto, a kto v opozícii.

Českého prezidenta, ktorý už skôr absolvoval rokovania s predstaviteľmi ANO, ODS, KSČM, SPD a ČSSD, čakajú ešte v tomto týždni stretnutia so zástupcami TOP O9 a Starostov a nezávislých (STAN).

Piráti predložili v utorok originálny návrh, aby na čele všetkých výborov snemovne stáli predstavitelia rôznych opozičných strán. Či však pre takýto variant získajú väčšinovú podporu, to zostáva viac ako otázne, ľudovci ho už ústami Bělobrádka promptne odmietli. Podľa nich by minimálne jeden z parlamentných výborov mala viesť každá zo strán zastúpených v zákonodarnom zbore.

Zo schôdzky vedúcich činiteľov hnutí ANO, respektíve Sloboda a priama demokracia (SPD) vzišlo ubezpečenie, že Tomio Okamura - líder SPD - sa môže stať jedným z podpredsedov Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR a že SPD bude môcť nominovať i svojich zástupcov do čela bezpečnostného a hospodárskeho výboru. SPD naopak podporí nominanta ANO Radka Vondráčka pri voľbe predsedu snemovne. Okamura však ubezpečil, že jeho hnutie nepodporí žiadnu menšinovú vládu, a to ani odchodom z rokovacej siene so zámerom znížiť kvórum. Vyplýva to z informácií českých elektronických médií.

Predseda Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala deklaroval, že jeho strana je proti zopakovaniu situácie s vládou premiéra Jiřího Rusnoka bez dôvery. ODS mieni preto navrhnúť uznesenie snemovne, ktoré by limitovalo možnosti kabinetu bez dôvery, ale aj zákon, ktorý by mal podobný dosah na menšinovú vládu bez dôvery.

Viac o téme: Andrej BabišANOČeská republikaKDU-ČSL
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu