Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trudeau si poriadne zavaril: Urazil Duterteho, hovoril pred ním o nezákonnom zabíjaní

Justin Trudeau
Justin Trudeau (Zdroj: SITA)

MANILA - Kanadský premiér Justin Trudeau ako jediný zo štátnikov, ktorí sa zúčastňujú na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a súvisiacich rokovaniach v Manile, otvorene vytkol hostiteľovi summitu, filipínskemu prezidentovi Rodrigovi Dutertemu, porušovanie ľudských práv a nezákonné zabíjanie sprevádzajúce jeho vojnu proti narkomafii. Duterte to vzápätí pred novinármi označil za osobný útok a povedal, že je na kanadského premiéra nahnevaný.

"Zmieňoval som aj ľudské práva, právny štát a špeciálne aj nezákonné zabíjanie ako problém, ktorý Kanadu znepokojuje. Naliehal som, aby sa riadil princípmi právneho štátu, a ako vždy, ponúkol som priateľskú podporu a pomoc zo strany Kanady v snahe pohnúť sa vpred," vyhlásil na tlačovke po rokovaní s Dutertem Trudeau.

Duterte prišiel medzi novinárov nazlostený a vyhlásil, že sa s Trudeauom odmietol o téme boja proti drogovým gangom na Filipínach baviť. "Povedal som mu, že mu k tomu nič nepoviem. Bol to z jeho strany osobný a oficiálny útok. Hnevá ma, keď ste cudzinec, ktorý nevie presne, čo sa v tejto krajine deje, a ani sa nespýtate," vyhlásil Duterte.

V pondelok absolvoval filipínsky prezident o poznanie pokojnejšie stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Biely dom síce po rokovaní naznačil, že aj Trump Dutertemu zmienil tému ľudských práv, Duterteho hovorca Harry Roque však vzápätí vyhlásil, že o tejto téme sa určite nehovorilo a že Trump si naopak len vypočul Duterteho výklad o boji proti drogovým gangom.

Filipínsky prezident je na kritiku zo zahraničia týkajúcu sa ľudských práv na Filipínach veľmi citlivý, v minulosti napríklad nevyberane zaútočil aj na amerického exprezidenta Baracka Obamu, ktorý sa tiež odvážil kritizovať jeho postupy.

Duterte je známy ako politik, ktorý sa vyžíva v násilí, o masovom zabíjaní hovorí v pozitívnom zmysle slova a často odkazuje členom drogových gangov, že ich všetkých pozabíja a utopí v mori. Na kauzu znásilnenia austrálskej misionárky v meste, kde bol kedysi starostom, reagoval napríklad vyhlásením, že on ako starosta mal byť podľa správnosti medzi prvými.

Viac o téme: Justin TrudeauRodrigo Dutertem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu