Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vzťahy Ruska a Turecka sa úplne napravili, ujasnil Putin pred rokovaniami o Sýrii

Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: Kayhan Ozer, Pool Photo via AP)

MOSKVA - Vzťahy Ruska a Turecka sú opäť v starých koľajach, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin v pondelok na začiatku stretnutia s tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom v juhoruskom meste Soči na pobreží Čierneho mora. Ich rokovania sa majú sústreďovať na situáciu v Sýrii.

"Chcem už na začiatku nášho stretnutia zdôrazniť, že naše vzťahy možno pokladať prakticky za úplne napravené," povedal podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS Putin v prezidentskom sídle v letovisku Soči. Predchádzajúce silné ekonomické vzťahy medzi oboma krajinami boli vážne narušené koncom roka 2015, keď turecká stíhačka zostrelila na sýrskej hranici ruské vojenské lietadlo.

Vlani síce vzájomný obchod Ruska s Tureckom poklesol o 30 percent, ale za prvých deväť mesiacov tohto roka vzrástol o 38 percent, povedal Putin. Dodal, že od týchto rozhovorov s Erdoganom očakáva predovšetkým sústredenie sa na snahy ukončiť sýrsky konflikt. Erdoganova návšteva Ruska je prvou zastávkou jeho cesty po troch krajinách - v utorok ešte zavíta do Kuvajtu a potom do Kataru.

Erdogan pred cestou skritizoval spoločné víkendové vyhlásenie Putina a amerického prezidenta Donalda Trumpa, v ktorom lídri uviedli, že "žiadne vojenské riešenie" sýrskej občianskej vojny neexistuje. "Ak vojenské riešenie neprichádza do úvahy, nech stiahnu svojich vojakov zo Sýrie," vyhlásil Erdogan ešte v Istanbule. Rusko i USA majú v Sýrii vojenské základne, pripomenul turecký líder.

Rusko a Turecko, spolu s Iránom, sa dohodli na vytvorení zón deeskalácie v Sýrii, ktoré pomohli zmierniť boje. V dokumente schválenom Putinom a Trumpom sa nachádzalo aj ubezpečenie o zachovaní týchto zón deeskalácie. Erdogan označil Putina za svojho "drahého priateľa", keď sa na letisku v Istanbule pred odletom do Soči rozprával s novinármi. Obaja lídri sa naposledy stretli v septembri v Ankare.

Viac o téme: RuskoTureckoVladimir PutinRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu