Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin vybavoval dôležité telefonáty: Komunikoval s vodcami samozvaných republík v Donbase

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev/TASS News Agency Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval v stredu s vodcami Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na východe Ukrajiny. Informovalo o tom v stredu večer na svojej internetovej stránke tlačové oddelenie Kremľa.

Putin diskutoval s vodcom DĽR Alexandrom Zacharčenkom a vodcom LĽR Igorom Plotnickým o iniciatíve Viktora Medvedčuka, predsedu ukrajinského občianskeho združenia Ukrajinská voľba - Právo ľudu, na výmenu vojnových zajatcov medzi Ukrajinou a DĽR a LĽR. Zacharčenko a Plotnickij iniciatívu podporili s tým, že je ešte potrebné doriešiť túto otázku so zástupcami ukrajinskej strany.

Medvedčuk adresoval ruskému prezidentovi žiadosť o podporu návrhu na výmenu zajatcov v stredu, a to osobne počas Putinovej návštevy Novojeruzalemského kláštora pri Moskve. Agentúra UNIAN poznamenala, že Kremeľ vo svojej správe nepoužil termín "samozvané republiky", ako to robil predtým. Taktiež pripomenula slová Medvedčuka, podľa ktorého je Ukrajina pripravená prepustiť 306 zajatcov a samozvané republiky 74, a to ešte pred koncom roka.

Podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková, členka humanitárnej podskupiny trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase 14. novembra konštatovala, že v samozvaných republikách v Donbase je zadržiavaných 157 Ukrajincov a desiatky ďalších v Ruskej federácii. "Počas uplynulých 14 mesiacov nedošlo k žiadnemu pokroku pri prepustení vojnových zajatcov," dodala.

Viac o téme: RuskoVladimír PutinMoskvaUkrajinaDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu