Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zeman povedal, čo si myslí, naštval tým Rómov: Tí majú jasný odkaz, nevoľte ho

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman popudil proti sebe Rómov z Rady vlády pre záležitosti rómskej menšiny. Ohradili sa proti jeho slovám, že 90 percent neprispôsobivých, ktorí poberajú dávky a nechcú pracovať, tvoria Rómovia. Členovia Rady dokonca vyzvali obyvateľov Česka, aby Zemana už nevolili, napísal v nedeľu spravodajský server televíznej stanice Nova.

Šok pred prezidentskými voľbami: Zeman umiera, zostáva mu 7 mesiacov! Hrad tají zdravotné záznamy

Zeman sa o Rómoch zmienil vo štvrtkovej relácii Týden s prezidentem na TV Barrandov. Komentoval správu OSN, ktorá okrem iného odporučila Česku zlepšiť situáciu v ľudských právach. Ako príklad OSN uviedla lepšiu integráciu Rómov do spoločnosti.

Podľa prezidenta by tým však nastala pozitívna diskriminácia. Za neprispôsobivých potom Zeman označil všetkých, ktorí odmietnu prácu, aj keď sú zdraví a pracovať môžu. "Že medzi tými je 90 percent Rómov, to je asi pravda. Ale môže tam byť tiež desať  percent bielych flákačov a my k nim máme pristupovať úplne rovnako," cituje ho televízia Nova.

Štvorica rómskych členov Rady vlády pre záležitosti rómskej menšiny sa proti tomuto vyhláseniu ohradila. Zverejnila otvorený list, v ktorom Zemana obviňuje z prekročenia medzí slušnosti. Jeho služba štátu je podľa nich nekvalitná a kontraproduktívna. List si možno prečítať na webovom portáli Romea.cz, odkazuje TV Nova.

Viac o téme: RómMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu