Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Masové demonštrácie v Barcelone: 750.000 ľudí žiadalo slobodu pre politických väzńov

750.000 ľudí demonštrovalo v Barcelone. Zobraziť galériu (3)
750.000 ľudí demonštrovalo v Barcelone. (Zdroj: SITA/AP)

BARCELONA - Prepustenie desiatich väznených bývalých členov zosadenej katalánskej vlády a vodcov organizácií brojacich za odštiepenie tohto regiónu od Španielska v sobotu v centre Barcelony na demonštrácii žiadalo 750.000 ľudí.

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na údaje barcelonskej polície. Mnohí z účastníkov protestnej akcie mali v rukách vlajky hnutia za nezávislosť Katalánska, známe ako "estelada". Iní držali transparenty s výzvami "Slobodu pre politických väzňov", pričom symbolom tejto požiadavky sa stali žlté stuhy.

750.000 ľudí demonštrovalo v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Príbuzní väznených separatistov boli na čele pochodu ulicami centra Barcelony a na záver zhromaždenia prečítali prítomným vyhlásenia svojich blízkych. 

Pobočky Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC) požadujúceho nezávislosť regiónu pred sobotňajším zhromaždením v Barcelone zabezpečili 500 autobusov, ktorými do katalánskej metropoly pozvážali demonštrantov z okolitých miest a dedín, dodala AP. 

750.000 ľudí demonštrovalo v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vo štvrtok deklarovala, že katalánski separatistickí politici by nemali byť označovaní za väzňov svedomia, pretože sú obvinení zo skutkov, ktoré by mohli byť trestným činom.

Viac o téme: BarcelonaKatalánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu