Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Puigdemont kritizuje európskych politikov: Elity záujmy a práva ľudu nezaujímajú

Katalánsky prezident Carles Puigdemont
Katalánsky prezident Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Odvolaný katalánsky premiér Carles Puigdemont kritizoval v utorok v Bruseli pasivitu európskych politikov, lebo podľa neho neprejavujú súdržnosť so zosadenou a uväznenou vládou Katalánska.

Líder separatistov v rozhovore pre katalánsky verejnoprávny rozhlas v Bruseli povedal, že "medzi záujmami ľudu a európskymi elitami je totálna neprepojenosť" a že problém Katalánska je "záležitosťou ľudských práv, ktorá si vyžaduje tú najväčšiu pozornosť".

Puigdemont bojuje v Belgicku proti svojmu vydaniu do Španielska, kde ďalších členov jeho odvolaného kabinetu poslali do väzby. Tam čakajú na výsledky vyšetrovania údajnej stratégie kľučkovania, ktorú podľa Madridu uplatňovali katalánski predstavitelia za účelom odtrhnúť región Katalánsko od zvyšku Španielska. 

Španielske ústredné úrady majú teraz priamu vládu nad prosperujúcim Katalánskom na severovýchode Pyrenejského polostrova, kde sa 21. decembra budú konať predčasné parlamentné voľby. Predvolebný boj tam zvádzajú separatisti s unionistami, teda zástancami jednotného Španielska.

Viac o téme: BruselKatalánskoEurópska úniaCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu