Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf Pengatónu obvinil Severnú Kóreu: Vyhrážky apokalypsou cez jadrový arzenál

Jim Mattis pricestoval do Južnej Kórey. Zobraziť galériu (2)
Jim Mattis pricestoval do Južnej Kórey. (Zdroj: SITA/Jeon Heon-kyun/Pool Photo via AP)

SOUL - Americký minister obrany Jim Mattis obvinil v piatok Severnú Kóreu, že buduje jadrový arzenál, aby sa iným krajinám vyhrážala "katastrofou". Vláda USA je podľa neho naďalej odhodlaná dosiahnuť, aby Pchjongjang akceptoval úplné nukleárne odzbrojenie, informovala agentúra AP.

Mattis počas návštevy demilitarizovanej zóny, ktorá oddeľuje oba kórejské štáty od ukončenia vojny v roku 1953, označil Severnú Kóreu (KĽDR) za hrozbu pre svetový poriadok a prisľúbil solidárnosť Južnej Kórei. "Stojíme s Kórejčanmi plece pri pleci čeliac hrozbám, ktoré predstavuje režim Kim Čong-una," vyhlásil Mattis v zmienke o vodcovi KĽDR.

Severná Kórea je "represívnym režimom, ktorý spútava svojich obyvateľov, upiera im slobodu, blaho a ľudskú dôstojnosť pri snahe získať jadrové zbrane..., aby sa vyhrážala iným katastrofou", citovala Mattisa AP. Šéf Pentagónu pricestoval dnes do Južnej Kórey, aby s miestnymi najvyššími vojenskými predstaviteľmi i americkými veliteľmi hovoril o Severnej Kórei a tom, ako reagovať na jej program vývoja jadrových zbraní.

Šéf Pengatónu obvinil Severnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jeon Heon-kyun/Pool Photo via AP)

Mattis zdôrazňuje, že vláda prezidenta USA Donalda Trumpa chce problém riešiť diplomatickou cestou. Zároveň však varuje, že USA sú pripravené na vojenský zásah, ak Severná Kórea nezmení svoje konanie a nezastaví vývoj rakiet, ktoré by mohli zasiahnuť Spojené štáty. Ministra obrany v Južnej Kórei sprevádza aj predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Joseph Dunford. Krajinu sa chystá navštíviť aj Donald Trump, a to už v novembri.

Vysokopostavený severokórejský predstaviteľ Ri Jong-pchil najnovšie pre americkú televíziu CNN uviedol, že svet by mal brať "doslova" hrozbu jeho krajiny, že bude testovať jadrové zbrane nad Tichým oceánom. Napätie v regióne sa v minulých mesiacoch zvýšilo po slovných prestrelkách Trumpa a Kim Čong-una a po sérii severokórejských raketových a jadrových skúšok.

Viac o téme: KĽDRJužná KóreaJim Mattis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu