Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rozzúrený Trump bráni exšéfa kampane: Žiadna tajná dohoda s Ruskom neexistuje!

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - V kauze možného prepojenia medzi volebným štábom Donalda Trumpa a Ruskom padli v pondelok prvé obvinenia. Americký prezident na ne vzápätí reagoval prostredníctvom odmietavého vyhlásenia na sociálnej sieti Twitter s tým, že medzi jeho predvolebnou kampaňou a Ruskom "tajná dohoda" nebola.

"Prepáčte, ale toto bolo roky pred tým, než bol Paul Manafort súčasťou Trumpovej kampane," odkázal v pondelok Trump po obžalobe šéfa svojej volebnej kampane Manaforta zo sprisahania proti Spojeným štátom, prania špinavých peňazí a iných trestných činov.

Manafort sa v pondelok po výzve osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera vydal sám federálnym úradom na stíhanie v kauze možného prepojenia medzi Trumpovým volebným štábom a Ruskom. Na stíhanie v uvedenej kauze sa vydal aj bývalý Trumpov obchodný partner Rick Gates.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) dlhodobo vyšetruje Manaforta za jeho obchody na Ukrajine a prácu pre jej bývalého prezidenta Viktora Janukovyča. Špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller tiež preveroval Manafortovu úlohu v prípade ruského zasahovania do volieb v USA v roku 2016 a možnú konšpiráciu s Trumpovými spolupracovníkmi. Manafort akékoľvek obvinenia popieral.

Bývalý člen štábu sa priznal, že klamal agentom FBI

Bývalý spolupracovník volebného tímu prezidenta USA Donalda Trumpa sa priznal, že klamal federálnym agentom pracujúcim pre špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý vedie vyšetrovanie v kauze možného prepojenia medzi Trumpovým štábom a Ruskom, informovala agentúra AP.

George Papadopoulos sa 5. októbra priznal, že klamal agentom Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) v súvislosti so svojimi interakciami s "cudzincami", o ktorých predpokladal, že mali kontakty na vysokopostavených predstaviteľov ruskej vlády. Detaily Papadopoulosovej výpovede vyšli na verejnosť v pondelok.

Papadopoulos je prvou osobou čeliacou kriminálnym obvineniam, v ktorých sa citujú výpovede o komunikácii medzi Trumpovými predvolebnými spolupracovníkmi a ruskými prostredníkmi počas americkej prezidentskej kampane v roku 2016.

V rámci Trumpovho volebného štábu bol Papadopoulos členom jeho zahraničnopolitického oddelenia. Prezidentovi spolupracovníci podľa AP uviedli, že v rámci tímu mal iba malý podiel zodpovednosti a s Trumpom nebol v kontakte.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu