Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Reakcie sveta na voľby v Česku: Politické zemetrasenie, zvíťazil miliardársky populista

Andrej Babiš a Marek Prchal Zobraziť galériu (6)
Andrej Babiš a Marek Prchal (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PRAHA - S veľkou pozornosťou sledujú svetové médiá a tlačové agentúry výsledky parlamentných volieb v Česku. Francúzska AFP o jasnom víťazstve hnutia ANO miliarádara Babiša píše ako o vzostupe českého Donalda Trumpa, Reuters sa zase pozastavuje nad neschopnosťou doteraz vládnej sociálnodemokratickej ČSSD zúročiť vo voľbách terajšiu hospodársku prosperitu krajiny. Americká AP uviedla, že výsledok je ranou pre tradičné politické strany.

"Česká ekonomika sa posledné štyri roky teší rýchlemu rastu, vyrovnanému rozpočtu a najnižšej nezamestnanosti v Európskej únii, ale sociálni demokrati, ktorí vedú vládu spolu s ANO a ďalším partnerom, neboli schopní toto zužitkovať," napísal Reuters. Rakúska APA označila jednociferný výsledok ČSSD za debakel. 

Nemecké médiá rovnako ako ďalšie európske píšu o tom, že jasným víťazom sa stal kontroverzný populista Babiš. Podľa Süddeutsche Zeitung sa Česko môže stať prvou krajinou EÚ, kde bude premiérom obvinený politik. "Česko sa po voľbách posunie ďalej doprava. Populisti, eurospektici a voči cudzincom nepriateľskí politici výrazne posilnia," píše bavorský denník.

Reakcie sveta na voľby
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto sueddeutsche.de)

APA drtivé víťazstvo Babiša označila za modrú cunami, ktorá zaplavila Česko. Podľa rakúskej agentúry je očividné, že krajinu čakajú obtiažne koaličné jednania, a že budúca vláda bude len ťažko vykazovať nejaké proeurópske znaky. Americká AP napísala, že Babišov úspech môže viesť ku vzniku ďalšej eurospektickej vlády v strednej Európe.

Francúzska AFP sa domnieva, že nad Českom visí otázka neistoty z budúceho smerovania krajiny a nadchádzajúcich vzťahov medzi Prahou a Západom. AFP rovnako ako BBC upozorňuje na veľký úspech protiúnijnej a protiislamskej Slobody a priamej demokracie Tomia Okamuru. 

Tomio Okamura
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Vit Simanek/CTK via AP)

Analytik bruselského Centre pre štúdium európskych politík (CEPS) Steven Blockmans na margo výsledkov volieb povedal, že budú povzbudením pre tie sily, ktoré sú ostro kritické voči humánnemu spôsobu riešenia utečeneckej krízy, ako ich presadzuje nemecká kancelárka Angela Merkelová. Blockmans preto očakáva možné prehĺbenie priepastí medzi bohatšími západnými štátmi "starej Európy" a stále autoritárskejšími štátmi východu. 

Podľa prezidenta bratislavského Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova zažila Česká republika politické zemetrasenie a prepad doteraz vládnej ČSSD potvrdzuje celoeurópsky trend poklesu popularity tradičnej ľavice. Mesežnikov tiež povedal, že prekvapením je najmä volebný zisk Českej pirátskej strany. 

Reakcie sveta na voľby
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Voľby v ČR vyhral miliardársky oligarcha a zakladateľ hnutia ANO vystupujúci proti zavedenému politickému systému mainstreamových strán Andrej Babiš. Napíasl to americký denník The New York Times s tým, že Babiš, ktorý je záhadný a bez obalu hovoriaci magnát, sa takmer určite stane premiérom. 

Reakcie sveta na voľby
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: nytimes.com)

Voľby v Česku priniesli triumf populistov a porážku ľavice, napísal poľský server Wiadomosci WP, ktor taktiež upozornil na úspech krajne pravicovej SPD. "Víťaz volieb je jeden, a to Andrej Babiš so svojím hnutím ANO," poznamenal portál s tým, že aj keď výsledok prekonal predvolebné odhady, nemá ANO dostatok hlasov pre jednofarebnú vládu. Wiadomosci WP hodnotí Babiša ako obchodník a populistu, ktorý je skeptický voči Bruselu, a ktorý vystupuje proti prisťahovalcom. 

Andrej Babiš s manželkou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Agentúra Bloomberg vo svojom hodnotení výsledkov uviedla, že voľby drtivo vyhral miliardár čeliaci obvineniu zo sprenevery, ktorý voličom sľúbil riadiť štát ako firmu, bojovať proti moslimskému prisťahovalectvu a brániť hlbšej integrácii EÚ. Bloomberg podobne ako ďalšie zahraničné médiá prirovnáva Babiša k Donaldovi Trumpovi a tiež k bývalému talianskemu premiérovi Silviu Berlusconimu. 

Babišovo hnutie ANO medzičasom prijalo gratulácie od Guya Verhofstadta, lídra liberálnej frakcie ALDE v Európskom parlamente. Hnutie je na európskej politickej scéne súčasťou tejto frakcie. Verhofstadt zároveň poznamenal, že dúfa vo vznik takej vládnej koalície, ktorá posilní český vplyv v EÚ a bude hrať pozitívnu rolu pri veľmi potrebnej reforme únie. 

Viac o téme: VoľbyAndrej babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu