Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gay pride v metropole Srbska: Zúčastnila sa ho aj premiérka homosexuálnej orientácie

Ana Brnabičová
Ana Brnabičová (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Srbská premiérka Ana Brnabičová, ktorá sa otvorene hlási k svojej homosexualite, sa dnes pridala k účastníkom pochodu gay pride v Belehrade. Akciu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, informovala agentúra AP.

Brnabičová pred novinármi uviedla, že chce účastníkom pochodu odovzať posolstvo, že "vláda rešpektuje všetkých občanov Srbska". "Chceme vyslať signál, že diverzita našu spoločnosť posilňuje," zrôraznila.

Ako informovala agentúra AP, srbská polícia dnes nadránom rozmiestnila v centre Belehradu kovové zátarasy v snahe zabrániť prípadným potýčkam medzi účastníkmi pochodu a extrémistami. Nad mestom počas dňa hliadkovali policajné vrtuľníky. 

Extrémisti sa síce v centre Belehradu zišli, ale k potýčkam s účastníkmi gay pride nedošlo. Brnabičová (41) je prvou ministerkou srbskej vlády, ktorá sa otvorene priznala k svojej lesbickej orientácii. Zároveň sa stala prvou ženou vo funkcii ministerskej predsedníčky v tejto balkánskej krajine. 

Do funkcie bola vymenovaná v júni tohto roku. Aktivisti za práva homosexuálov v Srbsku jej vymenovanie privítali ako významný krok v ich boji za práva sexuálnych menšín, pričom však upozornili, že konzervatívne Srbsko v tejto oblasti musí podniknúť aj ďalšie opatrenia.

Brnabičová sa na pochode gay pride zúčastnila aj vlani, keď ešte pôsobila na poste ministerky verejnej správy vo vláde vtedajšieho premiéra a terajšieho prezidenta Aleksandara Vučiča. 

Tento bývalý ultranacionalista, ktorý o sebe tvrdí, že je proeurópskym reformátorom, odmietol pozvania na účasť na dnešnom pochode.

Viac o téme: SrbskoAna Brnabičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu