Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Britská polícia chytila podozrivého z teroristického útoku v metre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britská polícia v súvislosti s piatkovým útokom v londýnskom metre dnes zadržala 18-ročného mladíka.

Muža zatkli v prístave v meste Dover na juhovýchode Anglicka na základe zákona o boji proti terorizmu a polícia grófstva Kent ho zadržiava na miestnej policajnej stanici, informovala spravodajská stanica BBC.

V piatok počas raňajšej dopravnej špičky vybuchla na stanici metra Parsons Green v jednom z vozňov podomácky vyrobená bomba, čo viedlo k zraneniu 29 ľudí. Nálož podľa polície explodovala len "čiastočne" a nikto zo zranených nebol v ohrození života.

V Británii vyhlásili po útoku najvyšší, "kritický", stupeň ohrozenia teroristickými útokmi. Po celej krajine posilnili policajné hliadky, ktoré pri ochrane dôležitých objektov a občanov podporujú od dnešného dňa aj príslušníci armády. Nadzemnú stanicu metra Parsons Green neďaleko centra britskej metropoly v noci na dnes znova otvorili pre prevádzku.

K útoku sa prihlásila džihádistická skupina Daeš. Šéf protiteroristických operácií Metropolitnej polície Mark Rowley však vyhlásil, že IS takéto vyhlásenia vydáva "bežne" bez ohľadu na to, či bol v kontakte s páchateľmi, alebo nie. Rowley požiadal verejnosť, aby zostala ostražitá, ale nebola "vyľakaná".

Britské médiá uvádzajú, že polícia má zrejme indície o viacerých páchateľoch - čo môže vyplývať z toho, že jej predstavitelia opakovane hovoria o "podozrivých", nie o "jednom alebo viacerých podozrivých".

Podľa BBC bola bomba zhotovená podobne ako nálož pri májovom atentáte v Manchestri, pri ktorom zahynulo 22 ľudí. Noviny Guardian uviedli, že polícia už vyhodnocuje zábery z bezpečnostných kamier zachytávajúce, ako muž s bombou nastupuje do metra.

Viac o téme: Metroútok Londýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu