Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Londýnskym metrom otriasla explózia: Teroristický útok Daeš, podozrivého identifikovali

Takto vyzerá situácia v Londýne Zobraziť galériu (16)
Takto vyzerá situácia v Londýne (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Vo vlaku londýnskeho metra dnes došlo k explózii, ktorá vážne zranila niekoľko ľudí. Na mieste sú záchranári a policajti.

Doprava je čiastočne prerušená, informovala agentúra Reuters. Príčina výbuchu zatiaľ nie je jasná. Incident sa odohral na stanici Parsons Green v západnom Londýne. Vo vagóne vybuchol kôš, taška či podobný predmet, naznačuje s odkazom na fotografie na sociálnych sieťach a svedkov server denníka Daily Telegraph. Podľa neho bolo zrejme niekoľko ľudí poranených v tlačenici, keď dav v panike utekal z miesta nešťastia.

SITUÁCIU SME SLEDOVALI ONLINE

21:40 K zodpovednosti za dnešný výbuch na stanici londýnskeho metra sa dnes prihlásila džihádistická organizácia Daeš. Ako informovala agentúra DPA, Daeš zverejnil toto priznanie prostredníctvom svojej spriaznenej propagandistickej agentúry Amák, ktorú monitoruje americká skupina SITE sledujúca aktivity džihádistov na internete.  

21:30 Po útoku vyhlásili v Británii najvyšší stupeň teroristického ohrozenia. Najvyšší - kritický - stupeň ohrozenia znamená, že k teroristickému útoku môže dôjsť kedykoľvek, uviedla agentúra AP.

19:50 Londýnske zdravotnícke zariadenia v piatok večer upravili počet ľudí zranených pri raňajšom bombovom útoku v metre. Podľa aktuálnych informácií bolo pri útoku zranených až 29 ľudí. Devätnástich previezli do nemocnice záchranári, zvyšní desiati sa prihlásili na ošetrenie sami. V nemocničnom ošetrení naďalej zostáva 21 osôb.

17:50 Bomba, ktorá vybuchla v piatok ráno v londýnskom metre a zranila najmenej 22 ľudí, vybuchla len čiastočne. Ak by sa zámer páchateľa alebo páchateľov v plnej miere podaril, dôsledky mohli byť oveľa horšie, varoval v piatok expert na činnosť teroristických hnutí zo Švédskej obrannej univerzity v Štokholme Magnus Ranstorp.

17:20 Vyšetrovatelia identifikovali podozrivého v prípade bombového útoku, ku ktorému došlo dnes v súprave metra v Londýne, a to za pomoci záberov z bezpečnostných kamier. S odvolaním sa na bezpečnostné zdroje o tom informovala televízia Sky News. Bližšie podrobnosti neuviedla.

16:10 Mayová po zasadnutí vládneho krízového štábu Cobra povedala, že nálož v súprave metra mala za cieľ spôsobiť "závažnú ujmu" na zdraví, a odpálenie bomby označila za "zbabelý teroristický útok".

15:55 Policajtom sa stále nepodarilo zatknúť a dokonca ani identifikovať páchateľa piatkového útoku v londýnskom metre. Šéf protiteroristického oddelenia londýnskej polície Mark Rowley informoval, že momentálne sa stovky detektívov snažia čo najrýchlejšie a najpodrobnejšie poprezerať veštky relevantné záznamy z bezpečnostných kamier a vyspovedať čo najviac cestujúcich, ktorí boli svedkami udalosti.

15:50 Lídri Nemecka a Francúzska dnes vyhlásili, že bombový útok v súprave londýnskeho metra len posilňuje ich odhodlanie zvýšiť medzinárodnú spoluprácu v boji proti terorizmu. Francúzsky premiér Philippe uviedol, že útok v Londýne i dnešný pokus o útok nožom na vojaka v metre v Paríži "ukazujú, nakoľko spoločne, vo Francúzsku, v Británii a tiež v Nemecku, čelíme závažnej hrozbe".

15:25 Podomácky vyrobená bomba, ktorá dnes vybuchla v súprave metra v Londýne, mohla byť odpálená pomocou časového spínača. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj o tom informovala stanica BBC.

14:50 O rozruch na internete sa postaral aj americký prezident Donald Trump, ktorý na mikroblogovacej stanici twitter vyjadril znepokojenie s útokom a odsúdil činy teroristov. Navyše však vyslovil informácie, ktoré sú v rozpore s vyjadreniami metropolitnej polície v Londýne, za čo si zaslúžil kritiku kompetentných. 

 

 

14:25 K útoku sa vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Kancelárka súcití s obeťami a oznámila tiež, že nedávny útok v londýnskom metre posilnil jej odhodlanie bojovať s terorizmom.

14:00 Svoju pomoc prisľúbil polícii aj obchodný reťazec Lidl, v ktorom bola použitá taška podľa všetkého zakúpená.

13:55 Šéf britskej diplomacie a Khanov predchodca vo funkcii londýnskeho starostu Boris Johnson vyzval Londýnčanov, aby "zostali pokojní a pokračovali vo svojich normálnych životoch"

13:48 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nemá informácie o žiadnych zranených občanoch Slovenskej republiky v súvislosti s dnešným výbuchom v Londýne. Uviedol to hovorca MZVaEZ SR Peter Susko.

13:38 Starosta Londýna Sadiq Khan vyzval obyvateľov mesta, aby zostali "pokojní, ale ostražití".

13:30 Britská premiérka Theresa Mayová zvolala na piatok v reakcii na raňajší útok v londýnskom metre rokovanie krízového výboru britskej vlády. "Moje myšlienky sú s tými, ktorí boli zranení, a tiež so záchranármi, ktorí odpovedali na tento teroristický útok vynikajúco," napísala premiérka na Twitteri.

VIDEO Londýnskym metrom otriasla
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:24 Záchranári odviezli do nemocnice 18 ľudí, ale celkový počet ošetrovaných pacientov sa vyšplhal na číslo 22. 

13:14 Evakuovaná musela byť aj škôlka blízko stanice metra. Vedúca škôlky Susan Gahanová povedala, že celý proces prebehol hladko a neuveriteľne organizovane.

13:05 Londýn by mal byť po útoku zaplnený policajnými zložkami, obyvatelia tak budú svedkami netradične veľkého počtu štátnej ochrany. 

12:58 K udalostiam sa vyjadril aj prezident USA Donald Trump prostredníctvom svojho účtu na Twitteri.

 

12:46 Policajný komisár povedal, že explózia bola spôsobená improvizovaným výbušným zariadením, ktoré malo nainštalované časovač.

12:36 Rachel Greenová (18), pracovníčka v kaviarni blízko stanice, videla, že na mieste sa nachádzali aj matky s deťmi. "Do obchodu prišli dvaja ľudia s popálenými šatami, pričom videli, že sa k nim blížil oheň. Nachádzali sa tu aj matky s deťmi, ktoré sa ponáhľali do školy. Som šokovaná, pretože toto je pokojné rodinné miesto."

12:33 "Ľudia sa plazili jeden cez druhého," povedal Aaron Butterfield, ktorý sa snažil dostať do práce.

12:20 Záchranárske zložky previezli do nemocnice 18 zranených osôb, poväčšine ide o popáleniny.

12:19 Zábery zo vzduchu ukazujú, ako záchranári vedú cestujúcich po trati preč od vlaku.

Záchranári odvádzajú ľudí
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter)

12:10 Theresa Mayová zvolala zasadnutie vládneho krízového štábu Cobra. Podľa oznámenia svojej kancelárie dostáva pravidelné aktualizované informácie o prípade.

VIDEO Londýnskym metrom otriasla
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:04 Metropolitná polícia potvrdila, že v súprave metra došlo aj k požiaru a viacero ľudí utrpelo zranenia. Podľa policajného vyhlásenia je priskoro na potvrdenie príčiny požiaru. Tá bude predmetom vyšetrovania, ktoré prevzalo protiteroristické veliteľstvo Metropolitnej polície.

11:53 Celá stanica je zablokovaná políciou, v akcii sú aj vrtuľníky.

11:50 „Ako Londýn znovu a znovu ukazuje, terorizmom nebude nikdy zastrašený alebo porazený," tvrdí londýnsky starosta Sadiq Khan. Poobede sa má stretnúť s premiérkou Theresou Mayovou.

11:42 Krv na podlahe a kričiaci ľudia utekajúci schodami, tak opísala situáciu jedna zo svedkýň. „Ľudia vychádzali zo stanice pokrytí krvou," povedala Robyn Foster.

VIDEO Londýnskym metrom otriasla
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:35 „Moje myšlienky sú so zranenými v Parsons Green a záchrannými službami, ktoré odvážne zareagovali na tento teroristický incident," vyjadrila sa britská premiérka Theresa Mayová.

PM: My thoughts are with those injured at Parsons Green and emergency services who are responding bravely to this terrorist incident.

11:31 Takto dopadol jeden z účastníkov incidentu.

11:29 Počet zranených by mal byť približne 20, napísal s odvolaním sa na nemenovaného svedka portál The Independent.

11:25 Polícia incident vyšetruje ako teroristický útok, informuje BBC. 

11:20 „Počul som výbuch a keď som sa pozrel, všade okolo boli plamene," povedal pre BBC svedok Sylvain Pennec. V dobe incidentu bol približne 10 metrov od výbuchu.

„Ľudia začali utekať, ale mali sme šťastie, že sme zastavovali na Parsons Green, pretože dvere sa hneď začali otvárať," dodal. 

VIDEO Londýnskym metrom otriasla
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/RRIGS via AP)

11:10 Niektorí cestujúci majú popálené tváre, napísala londýnska verzia denníku Metro.

11:05 Agentúre Reuters jeden zo svedkov povedal, že na mieste videl príslušníkov jednotky špecializovanej na bomby a tiež členov protiteroristického policajnéhoútvaru.

11:00 Svedkovia hovorili o hlasnej detonácii a „múre plameňov", ktorý sa prehnal vozňom. Ľudia utekali v panike zo stanice metra, ktorá sa nachádza juhozápadne od centra britskej metropoly, píše agentúra DPA.

VIDEO Londýnskym metrom otriasla
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/RRIGS via AP)

10:57 Bulvárny denník The Sun informoval o tom, že v súvislosti s výbuchom má na úteku byť ozbrojený muž.

10:50 Kvôli incidentu prestala jazdiť linka medzi stanicami Earls Court a Wimbledon, cestujúcim odporúčajú využiť iný spôsob dopravy. 

 

Viac o téme: ExplóziaMetroLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu