Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hurikán Irma pustoší Karibik a mieri na USA: Zoslabol, no stále je nebezpečný

Pustošivá sila hurikánu Irma Zobraziť galériu (15)
Pustošivá sila hurikánu Irma (Zdroj: SITA)

HISPANIOLA - Obyvatelia karibského ostrova Hispaniola, na ktorom sa nachádzajú štáty Haiti a Dominikánska republika, sa spolu s ostrovmi Turks a Caicos pripravujú na príchod hurikánu Irma. Ten dosiaľ za sebou zanechal v Karibiku pustošivú stopu a vyžiadal si najmenej desať mŕtvych. Informovali o tom v noci nadnes spravodajská stanica BBC a agentúra DPA.

Mimoriadne zraniteľné je najmä Haiti, ktoré sa ešte stále spamätáva z ničivého zemetrasenia z roku 2010. Nízko ležiace ostrovy Turks a Caicos čelia riziku vysokých, až šesťmetrových vĺn. Podľa predpovedí meteorológov Irma následne zamieri na Kubu, Bahamy a počas víkendu má zasiahnuť i americký štát Florida.

Briti vyslali na pomoc Karibiku vojenskú skupinu, v ktorej pôsobí niekoľko odborníkov a niekoľko stoviek vojakov. Ide tak o reakciu na pôvodnú reakciu na prírodnú katastrofu, ktorú médiá nazvali „hanebnou a patetickou".

Prečítajte si aj: MIMORIADNE Hurikán vymazal celý ostrov: Zábery z Karibiku, z ktorých ide mráz po chrbte!

Irma zoslabla na štvrtú kategóriu

Hurikán Irma, ktorý si vyžiadal už najmenej 14 obetí, dnes mierne zoslabol na búrku štvrtej kategórie. Stále má však potenciál spôsobiť rozsiahle materiálne škody na ostrovoch v Karibiku a v americkom štáte Florida. Búrku aktuálne sprevádza vietor s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu. Hurikánom štvrtej kategórie by mala Irma - napriek istým fluktuáciám - zostať aj v priebehu nasledujúcich 24-48 hodín. 

Hurikán zasiahne priamo Miami

Florida sa preto dnes chystá zatvoriť všetky školy a univerzity. Guvernér Rick Scott nariadil evakuáciu pol milióna ľudí z pobrežných oblastí. Mnohí z nich čakajú v dlhých radoch na čerpacích staniciach, ktoré zápasia s nedostatkom paliva.

Aby ste mali predstavu, aký veľký je hurikán Irma, pripravili sme grafiku, ako by vyzeral, keby bol v Európe a jeho oko by bolo nad Banskou Bystricou.
Zobraziť galériu (15)
Aby ste mali predstavu, aký veľký je hurikán Irma, pripravili sme grafiku, ako by vyzeral, keby bol v Európe a jeho oko by bolo nad Banskou Bystricou.  (Zdroj: NASA, Google, Topky)

Kým včera meteorológovia predpovedali, že hurikán bude prechádzať pozdĺž pobrežia Floridy, v posledných hodinách začínajú odhadovať, že stredisko zasiahne priamo Miami a okolie.K povinnej evakuácii pobrežných oblastí prikročil aj štát Georgia, ktorý leží v predpokladanej dráhe hurikánu.

Kuba evakuuje turistov

Kubánske úrady evakuovali 10 000 turistov z pobrežných oblastí, ktoré sú v dôsledku očakávaného silného dažďa a veľkých vĺn ohrozené záplavami. Na Kube, kam sa Irma blíži s vetrom o rýchlosti nad 270 kilometrov za hodinu, bola v niekoľkých pobrežných oblastiach východnej a severnej časti ohlásená pohotovosť. Hurikán by mal doraziť na pobrežie dnes ráno.

Irma dosiaľ spôsobila materiálne škody, ktoré priamo postihujú 1,2 milióna ľudí, táto bilancia sa však môže zvýšiť na 26 miliónov, odhaduje Červený kríž. Irma je hurikánom najvyššej, piatej kategórie, pričom poryvy jeho vetra dosahujú rýchlosť do 290 kilometrov za hodinu. Ide o najsilnejšiu búrku zaznamenanú v Atlantiku. 

Hurikán Irma
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Hurikán spôsobil rozsiahle škody na ostrovoch Anguilla, Barbuda, Portoriko, Svätý Martin, Svätý Bartolomej, Svätý Krištof a Nevis, ako aj na Britských Panenských ostrovoch. Tisícky obyvateľov sú bez elektrickej energie, množstvo budov je zničených a infraštruktúra je narušená. Do oblasti už smeruje humanitárna pomoc.

Hurikán Irma
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Medzitým bola na hurikán tretej kategórie preklasifikovaná i tropická búrka José, ktorá sa nachádza približne 1060 kilometrov východne od Malých Antíl a postupuje podobným smerom ako Irma, informovalo americké Národné centrum pre hurikány (NHC). V Mexickom zálive sa formuje ďalší hurikán nazvaný Katia.

Hurikán Irma
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Pustošivá sila hurikánu Irma
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: HaitiFloridaSpojené štátyHurikán Irma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu