Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý ostrov: Zábery z Karibiku, z ktorých ide mráz po chrbte!

Hurikán Irma pustošil všetko, čo mu prišlo do cesty. Zobraziť galériu (18)
Hurikán Irma pustošil všetko, čo mu prišlo do cesty. (Zdroj: SITA/AP)

ST. JOHN'S - Hurikán Irma sa presúva smerom k Haiti a Kube, pričom neskôr by mohol zasiahnuť aj južnú časť amerického štátu Florida. Ide o najsilnejší hurikán, aký zaznamenali v oblasti Atlantického oceánu za uplynulé desaťročie. Na ostrovoch Barbuda, Svätý Martin a Svätý Bartolomej hurikán Irma zničil budovy, vyvrátil stromy, spôsobil záplavy a vyradil z činnosti energetické zdroje. Zatiaľ si vyžiadal najmenej deväť obetí.

  • Hurikán smeruje k Haiti a Dominikánskej republike.
  • Na možný úder sa pripravuje aj okolie Miami na Floride.
  • Hurikán sprevádza vietor s rýchlosťou 295 km/h.
  • Zasiahnuť by mohol až 37 miliónov ľudí.
  • Úrady zatiaľ potvrdili smrť deviatich obetí.

Aby ste mali predstavu, aký veľký je hurikán Irma, pripravili sme grafiku, ako by vyzeral, keby bol v Európe a jeho oko by bolo nad Banskou Bystricou.
Zobraziť galériu (18)
Aby ste mali predstavu, aký veľký je hurikán Irma, pripravili sme grafiku, ako by vyzeral, keby bol v Európe a jeho oko by bolo nad Banskou Bystricou.  (Zdroj: NASA, Google, Topky)

21:45 Senát amerického Kongresu schválil dnes pomoc vo výške 15,3 miliardy dolárov pre oblasti zasiahnuté hurikánom Harvey. Takmer teda zdvojnásobil požiadavku prezidenta Donalda Trumpa a do zákona včlenil dohodu medzi Trumpom a demokratmi o tom, že vláda si bude môcť do 8. decembra aj naďalej požičiavať peniaze na pokrývanie svojich výdavkov.

21:25 Hurikán Jose, ktorý sa v tomto týždni sformoval v Atlantickom oceáne, dosiahol silu druhej kategórie. Oznámilo to dnes americké Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami. Výstrahu pred hurikánom Jose medzičasom vyhlásili na karibských ostrovoch Antigua a Barbuda, ktoré sa aktuálne spamätávajú zo škôd po prechode hurikánu Irma.

20:57 Už aj v americkom štáte Georgia vyhlásili stav ohrozenia. Povinná evakuácia sa tak dotkla opäť väčšieho množstva ľudí. Uzatvorilo sa dokonca aj Kennedyho centrum na Floride, kde sídli Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

20:09 Hurikán sa momentálne nachádza nad Dominikánskou republikou, kde spôsobil masívne záplavy. Dnes večer by mal ešte zasiahnuť Bahamské ostrovy, kde uzavreli letisko a evakuovali južné oblasti. 

19:50 Hurikán Irma spôsobil škody, ktoré dosiaľ v karibskej oblasti pocítilo 1,2 milióna obyvateľov. S odvolaním sa na dnešnú správu Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK) o tom informovala agentúra DPA.

19:10 Americký prezident Donald Trump dnes uviedol, že verí, že Spojené štáty sú dobre pripravené na príchod hurikánu Irma, ktorý by v nedeľu ráno miestneho času mal zasiahnuť Floridu. "Florida je pripravená tak dobre, ako to len ide," uviedol.

Spustošená Dominikánska republika
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP Photo/Tatiana Fernandez)

18:32 Hurikán Irma očakávajú aj na Floride. Tamojší guvernér Rick Scott varoval celé obyvateľstvo, aby počítalo s evakuáciou. Na evakuáciu sa podľa guvernéra musí pripraviť každá rodina na Floride bez ohľadu na to, na akom pobreží sa nachádza.

17:57 Európska komisia (EK) dnes oznámila, že EÚ mobilizuje svoje nástroje núdzovej reakcie na pomoc krajinám karibskej oblasti, ktoré boli postihnuté alebo ktoré sú ohrozené hurikánom Irma.

17:36 Organizácia Spojených národov odhaduje, že následky hurikánu Irma pocíti v nasledujúcich dňoch takmer 37 miliónov ľudí. Živel pravdepodobne prejde cez Dominikánsku republiku, Haity a Bahami a štát Florida v USA.

16:15 "Anguilla je úplne zničená. S hurikánmi sme sa už zžili, ale tento sa čo do sily vymykal," povedala rozhlasovej stanici BBC Radio 4 miestna právnička Josephine Gumbs-Connerová. Ostrov, na ktorom žije približne 16 000 obyvateľov, podľa nej vyzerá ako po explózii jadrovej pumy.

14:55 Medzinárodná charitatívna organizácia Oxfam odhaduje, že hurikán Irma môže na Haiti zasiahnuť až tri milióny ľudí. Búrka tam dorazí v noci na piatok. Zástupkyňa Oxfamu povedala The Guardian, že niektorí ľudia v pobrežných oblastiach ignorujú príkazy na evakuáciu.

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:48 Hurikán Irma v Karibiku tiež poškodil nehnuteľnosť amerického prezidenta Donalda Trumpa na ostrove Sv. Martina. Živel pritom môže podľa médií ohroziť aj ďalšie Trumpove nehnuteľnosti na Floride, vrátane jeho klubu Mar-a-Lago, kde prezident často trávi víkendy. Ohrozené sú aj jeho golfové ihriská v Palm Beach na Floride, v Dorale a v Jupitere.

14:30 Britské karibské ostrovy Turks a Caicos, v ktorých žije asi 30-tisíc ľudí, by mala búrka zasiahnuť ešte dnes. Británia poslala námornú loď s 40-člennou posádkou námorníkov a armádnych inžinierov, aby pomohli postihnutým ostrovom.

14:25 Na karibskom ostrove Anguilla, ktorý je britským zámorským územím, napáchal hurikán Irma "ťažké a miestami kritické" škody. Uviedol to dnes námestník britského ministerstva zahraničia Alan Duncan. Premiérka Theresa Mayová telefonicky rokovala s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o prípadnej spoločnej pomoci a neskôr popoludní by sa mal zísť vládny krízový výbor. Londýn je podľa miestnej tlače kritizovaný za pomalú reakciu na živelnú katastrofu.

14:06 Spoločnosť American Airlines plánuje zrušiť všetky lety z Miami, Fort Lauderdale, Fort Myers, Sarasota a West Palm Beach v sobotu a v nedeľu. Už v piatok chce odrieknuť lety do Miami z Európy a Južnej Ameriky.

Prípravy obyvateľov na hurikán
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:50 Americké letecké spoločnosti v dôsledku očakávaného úderu hurikánu pripravujú rozsiahle rušenie letov. Obmedzenia, ktoré ovplyvnia letecké spojenie Miami s Európou, sa začnú uplatňovať od piatku. Niektoré letecké spoločnosti povedali, že znižujú náklady na jednosmerné lety z Floridy, aby uľahčili ľuďom v ohrozenej oblasti včas odcestovať.

13:12 "Takáto sila a takáto životnosť, to je niečo nevídané, aspoň od začiatku satelitnej éry pred 50 rokmi," uviedol Etienne Kapikian, meteorológ Météo France.

13:02 Hurikán Irma, ktorý spadá do najvyššej, piatej kategórie viac ako 33 hodín, je podľa záznamov najdlhšie trvajúci cyklón tejto intenzity na svete. Uviedla to dnes francúzska meteorologická spoločnosť Météo France. Irma prekonala aj tzv. supertajfún Haiyan, ktorý zasiahol Filipíny v roku 2013 a trval 24 hodín.

12:33 Očakáva sa, že hurikán Irma zasiehne Floridu v noci na nedeľu miestneho času (v nedeľu skoro ráno SELČ).

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:32 Irma sa teraz nachádza nad morom severne od východného cípu ostrova Hispaniola, o ktorý sa delí Dominikánska republika s Haiti. Živel, ktorý sprevádza vietor s rýchlosťou až 285 kilometrov za hodinu, mieri na severozápad rýchlosťou 28 kilometrov za hodinu.

12:30 Podľa NHC do vstupu nad Floridskú pevninu Irma zoslabne z piatej a najsilnejší kategórie na štvrtý stupeň. V štvrtej kategórii dosahuje vietor v nárazoch až 250 kilometrov za hodinu.

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:28 Po Floride vyhlásili kvôli očakávanému úderu hurikánu Irma stav núdze aj americké štáty Georgia, Južná Karolína a Severná Karolína. Niektoré oblasti, kde teraz stav núdze platí, pritom boli silným hurikánom zasiahnuté pred viac ako sto rokmi, uviedla agentúra AP. 

12:24 Na obyvateľov Floridy sa s varovaním obrátil aj guvernér Rick Scott. Ten vyzval, aby ľudia, ktorí žijú v predpokladanej trase hurikánu a ktorých úrady k odchodu vyzvali, aby ihneď nariadenie splnili.

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:17 Na Florida Keys nariadili úrady turistom, aby súostrovie opustili. Toto opatrenie následne vyvolalo na ceste, ktorá ostrovy spája s pevninou, dopravné zápchy. Zo súostrovia doteraz podľa úradných odhadov odišlo najmenej 25.000 ľudí.

12:14 Holandská vláda zvolala krízové zasadnutie.

12:10 Dráhy medzinárodného letiska princeznej Juliany zostali neporušené, letisko je však podľa oznámenia námorníctva nedostupné. Podľa agentúry AP má hlavný terminál vážne poškodenú strechu a leží v ňom plávajúci piesok. Rutte uviedol, že dostať sa nemožno ani do hlavných prístavov.

12:02 Karibský ostrov Svätý Martin zostal odrezaný od sveta. Video zhotovené z vrtuľníka námorníctva ukazuje okrem iného zaplavené domy, lode a hotely na pobreží. Turistika je pritom hlavným zdrojom príjmov ostrova, uviedla agentúra Reuters. 

12:05 Hurikán Irma v stredu spôsobil obrovské škody aj na holandskej časti karibského ostrova Svätý Martin, ktorá zostala odrezaná od sveta.

11:12 Ďalší hurikán José, ktorý sa vytvoril v Atlantiku, môže byť pre Barbudu problém, ak sa ostrov ocitne v ceste búrke.

11:00 "Prileteli sme na Barbudu a videli sme úplnú skazu. Nikdy som necítil taký zmar," povedal premiér ostrovného štátu Antigua a Barbuda Gaston Browne. "50 percent obyvateľov sú doslova bezdomovci," dodal. Obnova ostrova bude trvať mesiace.

10:48 Distribučná spoločnosť v Portoriku varovala, že obnovenie napájania všetkých domácností bude trvať až šesť mesiacov, uviedla dnes AP.

10:20 Najmenej osem mŕtvych a 23 zranených si vyžiadal silný hurikán Irma, ktorý v stredu zasiahol viaceré menšie ostrovy v severovýchodnej časti Karibského mora. Bilanciu obetí, ktorá sa týka len Francúzskom spravovaných ostrovov v Karibiku, zverejnil dnes v Paríži francúzsky minister Gérard Collomb, informovala agentúra AP. Deviatu obeť na živote hlásili už predtým z ostrovného štátu Antigua a Barbuda.

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP/NASA/NOAA)

10:00 V Atlantiku sa momentálne okrem Irmy nachádzajú ďalšie dva hurikány. Na hurikány prvej kategórie totiž v stredu zosilneli tropické búrky Katia a Jose.

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

09:50 Živel se dnes ráno SELČ nachádzal severne medzi Portorikom a Dominikánskou republikou a postupoval severozápadným smerom rýchlosťou 26 km/h.

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

09:45 NASA zverejnila zábery na hurikán z Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS.

09:40 Miami, ktoré je najväčším mestom na juhovýchode Floridy, a tiež priľahlý okres Miami-Dade nariadili kvôli blížiacemu sa hurikánu Irma evakuáciu. Opustiť svoje domovy musia obyvatelia pobrežných oblastí a tiež ostrovov, ako sú napríklad Miami Beach či Key Biscayne. Miami zatiaľ zriadilo štyri núdzové ubytovacie strediská.

09:20 Viac ako 50-tisíc obyvateľov Portorika nemá prístup k tečúcej pitnej vode. Viac ako milión bojuje s výpadkom elektrickej energie, informovala CNN.

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

09:05 Ostrov Barbuda hurikán Irma "úplne zdevastoval", uviedol premiér Antiguy a Barbudy Gaston Browne. Poničených je podľa predsedu vlády 95 percent všetkých budov na ostrove, zhruba dvadsať percent z nich je zničených úplne. Ostrov, na ktorom žije zhruba 1600 ľudí, je podľa neho teraz "ťažko obývateľný". Škody Browne odhadol na 150 miliónov dolárov (cca 126 miliónov eur).

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Johnny Jno-Baptiste)

08:55 Hurikán zničil aj známe Letisko princeznej Juliany na ostrove Svätý Martin.

08:52 Podľa predstaviteľa miestnej samosprávy Daniela Gibbsa je francúzska časť Svätého Martina "zničená na 95 percent". "Je to nesmierna katastrofa... Som v šoku," povedal podľa agentúry AFP.

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

08:40 Na príchod hurikánu sa pripravujú Dominikánska republika, Haiti, Kuba, Bahamy a juh Spojených štátov. Na Floridu, kde bolo evakuovaných približne 25 000 ľudí, by mal pravdepodobne doraziť v nedeľu ráno miestneho času. Z Floridy by sa mohol cez Georgiu ďalej presúvať do Južnej a Severnej Karolíny.

Irma, hurikán piatej najsilnejšej kategórie, sa momentálne presúva severne od Portorika, informovalo americké Národné hurikánové centrum. Hurikán Irma udrel dnes silným dažďom a vetrom na karibský ostrov Portoriko a spôsobil výpadok elektriny, bez ktorej sa ocitlo takmer 900.000 ľudí, informovala agentúra AP.

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Johnny Jno-Baptiste)

Hurikán medzitým na ostrove Barbuda poškodil takmer všetky domy a zhruba 60 percent obyvateľstva zostalo bez strechy nad hlavou. O život prišlo dvojročné dievčatko, keď jeho rodina unikala z poškodeného domu, informoval premiér štátu Antigua a Barbuda Gaston Browne.

Hurikán zničil budovy, vyvrátil stromy, spôsobil záplavy a vyradil z činnosti energetické zdroje aj na ostrovoch Svätý Martin a Svätý Bartolomej.

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carlos Giusti)

Ide o najsilnejší hurikán, aký zaznamenali v oblasti Atlantického oceánu za uplynulé desaťročie, sprevádza ho vietor s rýchlosťou 295 kilometrov za hodinu. Organizácia Spojených národov odhaduje, že hurikán Irma by mohol zasiahnuť celkove až 37 miliónov ľudí. Vo štvrtok by sa mal presúvať ďalej severne od pobrežia Dominikánskej republiky.

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Johnny Jno-Baptiste)

Hurikán Irma môže zasiahnuť až 37 miliónov ľudí

Organizácia Spojených národov odhaduje, že hurikán Irma, ktorý sa prehnal už cez viaceré karibské ostrovy, by mohol zasiahnuť celkove až 37 miliónov ľudí. Na brífingu v New Yorku to povedal v stredu hovorca OSN Stéphane Dujarric, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra DPA. Podľa Dujarrica svetová organizácia vyslala svoj humanitárny tím na ostrov Barbados a ďalšie takéto tímy sú v pohotovosti. Pripravení na poskytnutie pomoci v núdzi sú aj pracovníci OSN pôsobiaci na Haiti.

Tisíce obyvateľov karibských ostrovov museli evakuovať. Holandsko vyzvalo OSN a jednotlivé členské štáty, aby preukázali solidaritu so zasiahnutými obyvateľmi Karibiku. Holandský veľvyslanec pri OSN Karel van Oosterom v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia pripomenul, že tzv. oko hurikánu sa prehnalo priamo cez južnú časť ostrova Svätý Martin, ktorá patrí Holandsku.

MIMORIADNE Hurikán vymazal celý
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: KaribikPortorikoHurikán Irma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu