Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Severná Kórea vyskúšala novú smrtiacu zbraň: Po výbuchu prišlo masívne zemetrasenie!

Kim Čong un si prezerá novú bombu. Zobraziť galériu (3)
Kim Čong un si prezerá novú bombu. (Zdroj: SITA/AP)

PCHJONGJANG - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) uskutočnila dnes úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Informovala o tom agentúra Jonhap. Podľa severokórejskej štátnej televízie bude môcť byť dnes otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety.

V dôsledku v poradí šiestej jadrovej skúšky KĽDR došlo v oblasti Punggje-ri približne o 12:20 h miestneho času (05.20 SELČ) k zemetraseniu s magnitúdou 5,7, ktoré bolo približne desaťkrát silnejšie, ako pri predchádzajúcom teste. To by znamenalo ďalší veľký krok Severokórejcov v ich snahe mať nukleárne rakety schopné dosiahnuť hlboko do Spojených štátov. Americké ministerstvo zahraničia sa zatiaľ nevyjadrilo. Kancelária juhokórejského prezidenta oznámila, že zasadne Národná bezpečnostná rada pod vedením prezidenta Mun Če-ina.

Umelé zemetrasenie s magnitúdom 5,7 stupňa zaznamenali o 12:29 miestneho času v Kilju, v provincii Severný Hamgjong, kde Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) robila nukleárne testy aj v minulosti. Geologická služba Spojených štátov označila zemetrasenie za výbuch s magnitúdom 6,3. Americké a čínske úrady zaznamenali o niekoľko minút neskôr aj druhé zemetrasenie, ktoré označili za zrútenie alebo zával, juhokórejská meteorologická agentúra to však odmietla.

Kim Čong un si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Správa o zemetrasení prišla iba niekoľko hodín po tom ako Severná Kórea informovala, že jej vedci vyvinuli modernú vodíkovú bombu, ktorá sa dá pripevniť na medzikontinentálnu balistickú strelu. Severokórejský vodca Kim Čong-un sa osobne zúčastnil vkladania nukleárnej zbrane do rakety v továrni.

Bomba má údajne výbušnú silu, ktorá sa dá nastaviť na "stovky kiloton" a môže byť odpálená vo vysokých nadmorských výškach.

Severná Kórea v januári 2016 tvrdila, že úspešne testovala vodíkovú bombu a vykonala tak štvrtú skúšku atómového zariadenia, Západní experti však spochybnili, že by mala silu vodíkovej jadrovej explózie.

Kim Čong un si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Severná Kórea minulý týždeň opätovne zvýšila napätie v regióne odpálením balistických striel nad Japonskom napriek rezolúciám OSN a novým sankciám, ktoré boli na krajinu uvalené minulý mesiac a majú znížiť jej vývozné príjmy o tretinu.

V júli Severná Kórea úspešne otestovala dve medzikontinentálne balistické rakety. Neskôr sa Pchjongjang začal vyhrážať, že by mohol odpáliť rakety aj na ostrov Guam, ktorý patrí Spojeným štátom.

Vodíková bomba je silnejšia ako jadrová a jej výroba je zložitejšia. Jej princíp je založený na zlúčení jadier izotopov vodíka. Energia potrebná na prekonanie jadrových síl, ktoré bránia zlučovaniu, môže vodíkovej bombe dodať výbuchy klasickej jadrovej nálože. Tá je na rozdiel od vodíkových bômb založená na princípe rozpadu jadrových atómov.

Japonsko a USA sa dohodli na vystupňovaní tlaku

Japonský premiér Šinzó Abe a americký prezident Donald Trump sa predtým dohodli na vystupňovaní tlaku na Severnú Kóreu v snahe prinútiť samotársky režim zmeniť svoju politiku, informovala agentúra DPA. 

"Úplne sme sa zhodli na tom, že musíme dôkladne koordinovať naše kroky medzi sebou, ako aj s Južnou Kóreou, a úzko spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom, aby sme zvýšili tlak na Severnú Kóreu a primäli ju k zmene politiky," povedal Abe dnes ráno novinárom po telefonickom rozhovore s Trumpom.

Bol to už tretí telefonický rozhovor medzi dvoma lídrami odkedy Pchjongjang v utorok 29. augusta odpálil balistickú strelu, ktorá preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu takmer 1200 kilometrov od ostrova Hokkaido.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA potvrdila, že na odpal balistickej strely stredného doletu typu Hwasong-12 dohliadal osobne severokórejský vodca Kim Čong-un. Agentúra dodala, že išlo o test zameraný proti prebiehajúcim spoločným manévrom juhokórejskej a americkej armády.

Útok na KĽDR by bol komplikovaný

Príčiny testovania balistických rakiet Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) môžu byť podľa riaditeľky Inštitútu ázijských štúdií Lucie Husenicovej rôznorodé. "Z dlhodobejšieho charakteru môžeme zaradiť jednak technologické a letové zdokonaľovanie severokórejských rakiet. Posledné raketové testy boli realizované s rôznym stupňom odpalu, let rakiet bol v rôznych výškach, rovnako ako dolet mal rôzne vzdialenosti. Pre zdokonaľovanie raketového potenciálu sú takéto typy testov rozhodujúce," konštatovala pre TASR. 

Politicko-bezpečnostnou príčinou môže podľa analytičky byť ukážka doletu rakety – 2700 kilometrov je vzdialenosť dlhšia ako pri predchádzajúcich testoch - ktorá naznačuje, že KĽDR reálne disponuje raketami, ktoré dokážu doletieť až na americký tichomorský ostrov Guam tak, ako to tvrdila na začiatku mesiaca. 

Zároveň Husenicová zdôrazňuje, že KĽDR opäť použila nové miesto odpalu, čo potvrdzuje jej snahu o diverzifikáciu odpaľovacích zariadení, keďže aj júlové testy boli realizované z nových, do toho času neznámych, respektíve na tieto účely nepoužívaných základní. "Táto nejasnosť polôh odpaľovacích zariadení predstavuje komplikáciu pri akýchkoľvek plánoch na útok proti KĽDR," dodáva. 

Viac o téme: KĽDRKim Čong unVodíková bomba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu