Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Strach z kontaminácie vajec ich nezastavil: Belgičania vyrobili obrovskú omeletu

Belgická omeleta Zobraziť galériu (2)
Belgická omeleta (Zdroj: SITA/AP)

MALMEDY - Napriek nepriaznivému počasiu a škandálu s vajcami kontaminovanými pesticídom pripravili v utorok v belgickom meste Malmedy tradične obrovskú omeletu zo 6500 vajec. Informovala o tom televízna stanica RTL.

Vajcovú zmes, ktorú smažili na 25 kilogramoch slaniny a 50 litroch oleja s pridanou cibuľkou, miešalo na obrovskej panvici nad ohňom niekoľko kuchárov a dobrovoľníkov. Po upečení omeletu rozdávali prítomným, ktorých sa tento rok zišlo asi tisíc. Vlani sa na tomto tradičnom podujatí zúčastnilo šesťkrát viac divákov. Vzhľadom na škandál okolo znečistených vajec a oprávnené obavy spotrebiteľov však organizátori tentoraz ani neočakávali veľkú účasť. Aj preto v utorok do panvice neputovalo obvyklých 10.000, ale len 6500 vajec. Pôvod každého z nich kuchári dôkladne preverili.

"Rozhodli sme sa, že omeletu urobíme, pretože plne dôverujeme našim lokálnym surovinám a naši dodávatelia nám od začiatku poskytli všetky záruky, ktoré sme požadovali," vysvetlil jeden z organizátorov z miestneho bratstva pre prípravu obrovskej omelety, René Bourguignon. Belgické médiá napísali, že konzumentov bolo síce menej ako vlani, ale o to väčší záujem o akciu mali novinári - okrem miestnych prišli aj viacerí z Nemecka, Talianska, Francúzska i Číny.

Belgická omeleta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Kulinárske stretnutie pri obrovskej omelete sa v Malmedy koná už viac ako 20 rokov. Jeho organizátori sa inšpirovali podobnou akciou v jednej z dedín pri juhofrancúzskom meste Toulouse. Na svete v súčasnosti existuje sedem bratstiev obrích omeliet: okrem bratstva v Malmedy pôsobia tri ďalšie vo Francúzsku, z toho jedno v Novej Kaledónii, a po jednom zasa v Kanade, v americkom štáte Louisiana a v Argentíne.

Belgická omeleta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: VajciaOmeletaBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu