Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Najväčší nemocničný škandál roka: 60 mŕtvych detí kvôli nezaplateným faktúram

Zábery z nemocnice v štáte Uttarpradéš Zobraziť galériu (6)
Zábery z nemocnice v štáte Uttarpradéš (Zdroj: SITA/AP)

DILLÍ - Viac ako 60 detí zomrelo kvôli nedostatku kyslíka v indickej nemocnici v Gorakhpure, ktorá nezaplatila faktúry dodávateľom. Rodičia tvrdia, že zásoby na detskom oddelení sa minuli a príbuzní dostali ručné resuscitátory nazývané aj ambuvaky, ktoré mali pacientom pomôcť dýchať. Zdravotnícke zariadenie dlhuje spoločnosti, ktorá mu dodáva kyslík, 6,8 milióna rupií (cca 90-tisíc eur).

Dovolenková pohroma: Chorý Slovák behal tri dni po lekároch, vyšetrenia sa nedočkal

Počet detí, ktoré od stredy zomreli v nemocnici v severoindickom štáte Uttarpradéš okrem iného na encefalitídu a popôrodné komplikácie, vzrástol na 64.

V indických médiách sa v minulých dňoch objavili obvinenia, že za vysoký počet úmrtí môže nedostatok kyslíka. To síce šéf lekárskej komory poprel, potvrdil však, že s nedostatkom kyslíka nemocnica skutočne zápasí. Súkromný dodávateľ podľa neho z nemocnice odviezol svoje vybavenie kvôli nezaplateným účtom za jeho zapožičanie.

FOTO Najväčší nemocničný škandál
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mŕtve deti mali od niekoľkých hodín do 12 rokov. Najmenej 12 z nich zomrelo na encefalitídu, 34 na neonatálnej jednotke intenzívnej starostlivosti, zvyšok potom z ďalších, bližšie nespresnených dôvodov. Úrady už začali vyšetrovať, či niekto konkrétny nepochybil.

FOTO Najväčší nemocničný škandál
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Som jednoduchý človek, ktorý nechápe, čo sa tu deje, ale bolo jasné, že kyslík došiel. Lekári a ostatní zamestnanci boli veľmi znepokojení," uviedol pre agentúru AFP Ram Prasad, ktorý sedí pri posteli jeho dvojročnej dcéry. "Prišli aj k môjmu dieťaťu a dali nám ručný pumpovací prístroj. Boli to najdlhšie hodiny nášho života. Strávili sme noc stláčaním toho stroja, aby sa našej dcére nič nestalo." Iní opísali dianie v nemocnici ako totálny chaos. Rodičia sa sami starali o bezvládne telá svojich detí a kričali o pomoc.

FOTO Najväčší nemocničný škandál
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kto je zodpovedný?

Séria detských úmrtí vyvolala búrku na indickej politickej scéne. Opozícia kladie zodpovednosť na plecia hinduistickej Indickej ľudovej strane (BJP), ktorá vedie federálnu aj uttarpradéšsku vládu.

Vedenie štátu Uttarpradéš v sobotu rozhodlo, že riaditeľ nemocnice Radžív Misra už nemôže funkciu ďalej vykonávať. Nezaplatené dodávky lekárskeho kyslíka sa stali jadrom sporov medzi nemocnicou a vládou štátu Uttarpradéš.

FOTO Najväčší nemocničný škandál
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prepustený riaditeľ v sobotu obvinil predstaviteľov štátu, že na jeho žiadosti o financie nereagovali. "Napísal som im najmenej tri listy," povedal v sobotu Misra televíznom reportérom. Pripomenul, že na problém upozornil v diskusii počas jednej videokonferencie.

FOTO Najväčší nemocničný škandál
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

India vynakladá na verejné zdravotníctvo asi jedno percento hrubého domáceho produktu (HDP), čo je v celosvetovom porovnaní jedna z najnižších hodnôt. Jej vláda čelí kritike, že nereformovala preťažený systém verejného zdravotníctva, ktorý sužuje nedostatok lekárov a schátraná infraštruktúra. Federálna vláda však v posledných rokoch výdavky na zdravotníctvo zvýšila a sľúbila, že zdravotná starostlivosť bude dostupnejšia širším vrstvám obyvateľstva.

Viac o téme: DetiNemocnicaSmrťIndiaUttarpradéš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu