Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalšia zmena v zdravotníctve: Sestry by mohli predpisovať niektoré zdravotnícke pomôcky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: stocksnap.io)

BRATISLAVA - Sestry a pôrodné asistentky by od budúceho roka mohli predpisovať niektoré zdravotnícke pomôcky. Navrhuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorou sa mení aj právna norma o liekoch a pomôckach.

"Chceme zjednodušiť systém poskytovania ošetrovateľskej starostlivosti," povedala štátna tajomníčka rezortu Andrea Kalavská. Zoznam pomôcok bude podľa jej slov presne definovaný. Pôjde napríklad o polohovateľné podložky, plienky či náplasti. Predpisovať ich budú môcť len sestry-špecialistky s pokročilou praxou, s vlastným kódom poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a zmluvou so zdravotnou poisťovňou. "Aby sestry pracujúce v agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti mohli samostatne vyhodnotiť, akú pomôcku pacient potrebuje a mohli ju predpísať," vysvetlila Kalavská.

Ministerstvo si od tohto kroku sľubuje aj efektívnejšie využívanie finančných zdrojov z verejného zdravotného poistenia. "Zachovanie preskripčného obmedzenia nemení doposiaľ platný postup predpisu takejto zdravotníckej pomôcky. K zmene dochádza iba umožnením predpisovania zdravotníckej pomôcky nielen obvodnému lekárovi, ale aj sestre a pôrodnej asistentke, čím dôjde k zníženiu počtu návštev pacienta obvodným lekárom," zdôvodnilo svoj návrh.

Viac o téme: Zdravotníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu