Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Irak: Robíme pokroky

Irak
Irak

BAGDAD - Irackí lídri trvajú na tom, že Irak dosahuje pokroky vo vojenskej a politickej oblasti, čím sa bránia proti najnovšej kritickej správe americkej administratívy.

Poradca irackého premiéra Samí al-Askarí povedal, že vláda myslí politické reformy vážne. Ich cieľom je napríklad dosiahnuť národnú jednotu a väčšiu podporu sunnitov pre politický proces. Do konca roka budú predložené návrhy zákonov súvisiace s národným zmierením, povedal al-Askarí pre Američanmi podporovanú televíziu al-Hurrá.

Reformy odsunuli mesiace trvajúce hádky medzi šiitmi, sunnitmi a kurdskými členmi koalície premiéra Núrího al-Málikího. Sunniti a Kurdi majú medzi sebou vážne rozpory pre návrh zákona, ktorý by spravodlivo rozdelil dohľad nad ropným priemyslom a jeho zisky. Návrh tejto legislatívy stojí v centre reforiem a vo výhľade nie je žiaden kompromis. Aj návrh na zmenu ústavy, ktorý mnohí sunniti považujú za najdôležitejší z reforiem, uviazol v parlamentnom výbore.

Administratívu premiéra al-Málikího vážne oslabil bojkot sunnitov v jeho vláde a parlamente počas rôznych politických sporov. Rozhovory, ktoré ich mali prekonať, ako aj rokovania o vytvorení nového kabinetu nepriniesli žiadne výsledky.

Iracká vláda nesplnila polovicu z úloh, ktoré stanovil Washington ako podmienku pre pokračovanie americkej vojenskej prítomnosti v Iraku. Vyplýva to zo správy, ktorú vo štvrtok zverejnil Biely dom. Administratíva prezidenta Georgea W. Busha napriek tomu tvrdí, že z Iraku prichádzajú pozitívne informácie. Iračania dostali spolu 18 terminovaných úloh. Uspokojivým spôsobom sa podarilo naplniť osem z ich, stav v ďalších ôsmich oblastiach je neuspokojivý a v dvoch oblastiach sú výsledky zmiešané, konštatuje správa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu