Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v Hurghade: Dvaja mŕtvi, medzi zranenými sú dve Češky!

Útočníka po čine chytili. Zobraziť galériu (4)
Útočníka po čine chytili. (Zdroj: Twitter/amrsalama)

HURGADA - Dve ženy z Nemecka zahynuli dnes v egyptskom letovisku Hurghada pri Červenom mori po tom, ako na skupinu turistov zaútočil muž s nožom. Ďalšie štyri ženy utrpeli zranenia. Medzi zranenými sú je aj Češka. Útočníka zatkli a momentálne ho vypočúvajú.

Ak sa nachádzate v blízkosti miesta činu, napíšte nám na tipy@topky.sk

22:00 Aj 36-ročná turistka z Česka je medzi zranenými po dnešnom útoku muža ozbrojeného nožom v egyptskom letovisku Hurgada. Ako vyplýva z informácií, ktoré priniesli Česká televízia a internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na veľvyslankyňu ČR v Egypte Veroniku Kuchyňovú Šmigolovú, občianka ČR je s ľahkým zranením na nohe hospitalizovaná v miestnej nemocnici a mieri za ňou český diplomat z Káhiry.

20:25 Ľudia sa obávajú o svoje bezpečie. Chcú zmeniť naplánované dovolenky v Egypte. "Na november máme objednanú dovolenku v Hurghade, ale potom čo sa stalo dnes... môžeme to zmeniť?"

20:20 Svedok povedal novinám Masry al-Yom, že útočník kričal na hotelový personál, ktorý tvorili Egypťania, aby mu uvoľnili cestu. Jeho cieľom boli len cudzinci. "Vypadnite! Nechcem vás, Egypťania, vás nehľadáme," kričal.

20:12 "Slovenský zastupiteľský úrad v Káhire je v kontakte s miestnymi úradmi a políciou. Kontaktovali sme aj delegátov cestovných kancelárií v danej oblasti a podľa aktuálnych údajov v danom hoteli nie sú ubytovaní slovenskí občania," povedal riaditeľ tlačového odboru ministra zahraničia Igor Skoček.

20:10 Medzi zranenými je zrejme len jedna Češka. Informácie o obetiach a zranených sú aj naďalej nejasné. Totožnosti stále overujú.

20:07 Incident sa odohral v hoteli Zahabia a Sunny Days El Palacio. Oba hotely majú podľa Reuters vlastné súkromné pláže.

20:05 Klienti českej cestovnej kancelárie Blue Style, ktorí boli ubytovaní v blízkosti incidentu, sú v poriadku, uviedla cestovná kancelária.

20:00 Bezpečnostné upozornenia pre českých turistov sa podľa nej v tejto chvíli nemení. "My to musíme všetko zanalyzovať alebo skôr počkať na výsledky vyšetrovania, pretože sa objavili aj informácie, že nešlo v tejto chvíli o teroristický útok, že išlo o spor v potápačskom centre," povedala česká veľvyslankyňa v Egypte Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptský bezpečnostný zdroj. Agentúra DPA cituje egyptské médiá, podľa ktorých zranení turisti pochádzajú okrem iného mimo iných z Česka a z Arménska, Ruska či Srbska.

České ministerstvo zahraničných vecí overilo informáciu o jednej zranenej Češke. 36-ročná žena má ľahko zranenú nohu a je hospitalizovaná v miestnej nemocnici. Informáciu potvrdilo české ministerstvo zahraničných vecí na Twitteri. Zranenú Češku má navštíviť diplomat z českej ambasády v Káhire.

Dostupné informácie o obetiach útoku sú neprehľadné. Prvotné informácie hovorili o dvoch mŕtvych Ukrajinkách a zranených Srbkách a Poľke, informácie sa však zmenili. Česká republika vydala aj aktuálne doporučenie k cestám do Egypta. 

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/amrsalama)

Miestne bezpečnostné zdroje ďalej uviedli, že útočník, ktorý bol bezprostredne po incidente zatknutý, poranil dovolenkárky na tvári, krku a chodidlách. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že muž sa dostal do hotela plávaním z priľahlej pláže. Motív jeho konania nebol bezprostredne známy. Na miesto činu útočník preplával z neďalekej verejnej pláže.

Útočník mal podľa informácii niečo cez dvadsať. Polícia ho chytila, keď sa snažil z miesta činu doslova odplávať. Na Egypťanov údajne kričal, aby odišli, zaútočiť chcel len na cudzincov, potvrdili egyptské úrady. Zranených previezli do lokálnej nemocnice

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/amrsalama)

Útok prišiel iba niekoľko hodín po tom, ako údajní islamistickí militanti zastrelili v meste Gíza piatich policajtov. Organizácia Daeš sa prihlásila k samovražednému bombovému útoku na vojenské stanovište na severovýchode Sinajského polostrova, pri ktorom 7. júla zahynulo najmenej 23 egyptských vojakov.

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/amrsalama)

 

Slováci sú v poriadku

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nemá informácie, že by boli v egyptskej Hurghade napadnutí aj slovenskí turisti. Uviedol to riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček na margo dnešného útoku muža s nožom.

Vraždili aj pri pyramíde

Maskovaní ozbrojenci na motorkách zaútočili v piatok na auto bezpečnostných služieb pri Džoserovej pyramíde v egyptskej Gíze, pričom zabili piatich policajtov. K incidentu došlo v skorých ranných hodinách v obci Abu Sir v oblasti Badrašín, kde príslušníci policajného zboru strážili staroveké pohrebisko Sakkára. Ako informovala agentúra AP odovlávajúc sa na ministerstvo vnútra, militanti začali na auto strieľať zo samopalov, keď sa v ňom policajti presúvali v rámci kontroly medzi tamojšími pamiatkami.

Útočníci z policajného voza ukradli zbrane a vysielačky, pričom sa telá obetí snažili podpáliť, ale než tak urobili, utiekli, lebo zbadali prichádzajúcich ľudí, tvrdia svedkovia. Polícia miesto útoku, ku ktorému sa zatiaľ nikto neprihlásil, uzavrela.

Viac o téme: Turistiútok EgyptHurghada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu