Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zabili obávaného vraha islamistov: Volali ho "snajper kalifátu", mal desiatky zásahov

(Zdroj: SITA/archív)

MÓSUL - Nielen že prišli o baštu, ale teraz už aj o svojho hviezdneho snajpera. Islamský štát dostáva ranu za ranou. Po vodcovi Abú bakr al-Bagdádím je mŕtvy aj hviezdny snajper, ktorý má na svedomí desiatky presných zásahov.

Pôvodom Brit si dal prezývku Abu Musa al-Muhadžer. Zabili ho podľa irackých médií západne od mesta Tal Afar. Kvôli svojim schopnostiam dostal prezývku „snajper kalifátu“ a patril k najobávanejším ostreľovačom teroristov Daeš. Muhadžer mal na konte desiatky zabití. Ide o ďalší úspech koalície vedenej proti islamistom.

Tamojšie médiá informovali, že spolu s ďalším džihádistom z Austrálie, bol prepadnutý neznámymi útočníkmi na kraji Tal Afaru, kde ešte islamisti dominujú. Obidvaja zrejme držali stráž pri ceste smerujúcej z mesta, keď ich prepadli. Brita zabila, Austrálčan to prežil so zraneniami, píše portál Iraqi News.

„Abu Musa al-Muhadžer získal svoju slávu vďaka tomu, s akou ľahkosťou a presnosťou ovládal snajperskú pušku. Získal preto prezývku, snajper kalifátu,“ povedal o ňom tamojší zdroj novín. Brit patril asi k tridsiatke krajanov, ktorí sa zapojili do šíkov islamistov.

Po vodcoovi Bagdádím a bašte Mósulu ide o ďalšiu ranu. Samozvaného kalifa mali zabiť iba pred nedávnom. Vodca džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) Ibráhím abú Bakr Baghdádí je mŕtvy. Potvrdil to samotný IS, informoval dnes spravodajský portál IraqiNews.com s odvolaním sa na zdroj v irackej provincii Ninive. Portál zároveň uviedol, že ide o najnovšiu z epizód nepotvrdených správ o Baghdádího smrti.

Vyhlásenie Islamského štátu podľa tohto zdroja zaznelo v meste Tal Afar, západne od Mósulu. Džihádistická organizácia neuviedla podrobnosti, len to, že čoskoro si zvolí nového vodcu a že bojovníci by mali zostať pevní.

Pravdepodobnosť, že Baghdádí je po smrti, sa blíži k 100 percentám, uviedol koncom júna predseda branného výboru hornej komory ruského parlamentu Viktor Ozerov.

Viac o téme: Abu Musa al-Muhadžer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu