Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Džihádistické nevesty prehovorili o realite v kalifáte: Žiadny Alah, fanatici posadnutí sexom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos)

AIN ISSA - Nevesty bojovníkov Daeš odhalili pravdu o tom, aké je to byť manželkou v kalifáte. Pre televíziu CNN opísali, ako ženy navzájom spolu bojovali v spoločných ubytovniach aj to, že náboženskí fanatici sa zaujímali len o sex.

Odhalili vozový park teroristov Daeš: VIDEO Samovražedné autá, aké ste ešte nevideli

Exmanželky a vdovy po extrémistoch zaplatili pašerákom, aby im pomohli utiecť po tom, čo teroristická organizácia začala strácať územie v Iraku a Sýrii. Desiatky žien sa teraz nachádzajú so svojimi deťmi v utečeneckom tábore 45 km severne od hlavnej bašty Daeš v Sýrii, mesta Rakka.

Podľa CNN jedna zo žien menom Saida, ktorá sa pripojila k Daeš z Montpellieru vo Francúzsku, sa zúfalo snaží vrátiť do Európy so svojím 14-mesačným synom. Povedala, že do Sýrie ju prilákal prísľub nového života s oddaným manželom, no namiesto toho našla ubytovanie, v ktorom boli samé hašterivé ženy a extrémistov posadnutých sexom.

Francúzska štátna príslušníčka uviedla, že ženy sa zúčastnili systému rýchlych rande, pri ktorých si ich vyberali za manželky. Mali napísať akýsi životopis s menom, vekom, a tým, čo od muža očakávajú. Muži tiež poslali svoje životopisy. Keď sa dvojica navzájom stretla, rozprávala sa 15-20 minút a vzišlo z toho áno alebo nie. Ak obaja súhlasili, bola svadba. Všetko išlo veľmi rýchlo.

Pašerákom za útek zaplatila v prepočte 5200 eur a sníva o svojom starom živote vo Francúzsku. Pripúšťa, že  "milovala džínsy a mejkap".

Tri indonézske sestry Rahma, Fina a Noor zaplatili veľké sumy za cestu do mesta, ktoré bolo v rukách Daeš, v nádeji, že sa vydajú za "čistých moslimov" a budú využívať bezplatnú zdravotnú starostlivosť a vzdelanie. Rahma však o extrémistoch, s ktorými sa stretla, povedala: "Hovoria, že chcú džihád v prospech Alaha, ale to, čo chcú, je len o ženách a sexe. Je to nechutné."

Boje v Rakke pokračujú

Bojovníci arabsko-kurdskej koalície, ktorú podporuje medzinárodná letecká koalícia vedená Spojenými štátmi, sa ďalej snažia vydobyť sýrske mesto Rakka od Daeš. Mesto počas vytrvalých bojov zatiaľ opúšťajú stovky civilistov, informovala agentúra AP.

Sýrske demokratické sily (SDF) prvýkrát vstúpili do Rakky 7. júna, keď sa jej bojovníkom podarilo mesto prakticky obkľúčiť. Súčasné boje sa podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) odohrávajú vo štvrti Jarmuk na juhozápade mesta a tiež v centre Rakky, teda v okolí Starého Mesta.

Džihádistické nevesty prehovorili o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Eskalácia bojov v Sýrii prichádza týždeň po tom, čo iracké sily oznámili, že dobyli poslednú baštu Daeš v Iraku, mesto Mosul. Strata Rakky, niekdajšej bašty sunnitských radikálov, by pre Daeš znamenala zásadnú ranu. Táto teroristická organizácia má ale stále pod kontrolou veľkú časť východosyrskej provincie Dajr az-Zaur, ktorá susedí s Irakom.

Viac o téme: SýriaRakkaIslamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu