Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Česko: Zlodeji pustili do domov smrteľné napätie

Obyvatelia týchto domov boli v smrteľnom nebezpečenstve.
Obyvatelia týchto domov boli v smrteľnom nebezpečenstve. (Zdroj: BLESK)

DALOVICE - Elektrina v zásuvkách v Čechách skoro zabíjala. Trinásť tisíc voltov tam mali v piatok ľudia z dvoch domov v Daloviciach na Klatovsku. Zlodeji medi totiž v trafostanici v sudednej obci Tedražice omylom prepojili vodiče nízkeho napätia 220 voltov na vysoké s 13 tisíc voltami.

"Dvoch mužov vo veku do 30 rokov, ktorí tam kradli, sme zatkli a teraz ich vypočúvame," povedala Dana Landmanová z klatovskej polície. Ľudia z postihnutých domov mali ohromné šťastie. Keby si siahli do zásuvky, boli by na mieste mŕtvi. Jednej pani, ktorá dom využíva ako rekreačnú chalupu, vyhorel napríklad počítač.

Obe rodiny majú teraz spálené všetky elektrospotrebiče v dome. Mŕtvi mohli byť i zlodeji medi. "Určite to neboli žiadni amatéri. Musia trochu rozumieť elektrine. I tak mali šťastie, že ich to nezabilo," okomentoval zlodejinu starosta Hrádku, kam obce patria.

Prudký nárast napätia spálil taktiež kompresor v neďalekej vodárni. Trafostanica stojí v hustom lesnom poraste obklopená krovím. O ich existencii nevedia ani mnohí z miestnych ľudí. "Oboch mužov sme už obvinili z pokusu krádeže, všeobecného ohrozenia a poškodzovania a ohrozenia prevádzky verejne prospešného zariadenia," dodala Landmanová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu