Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prímerie na juhu Sýrie sa dodržiava, tvrdí USA: Dohoda s Ruskom vyzerá dobre

Stretnutie hláv Ruska a Ameriky na summite G20 v Hamburgu
Stretnutie hláv Ruska a Ameriky na summite G20 v Hamburgu (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

WASHINGTON - Prímerie na juhu Sýrie, ktoré sprostredkovali Spojené štáty a Rusko, sa vo všeobecnosti dodržiava, uviedla dnes podľa agentúry DPA hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová.

"Máme za sebou viac ako dva dni prímeria v tejto časti Sýrie. A to je potešujúce," povedala Nauertová. Na otázku, či americké ministerstvo zahraničných vecí hľadí na situáciu na juhu Sýrie s optimizmom, Nauertová odpovedala: "Optimizmus je asi prisilné slovo, ale myslím si, že v istom zmysle je sľubné, že sa nám toto prímerie podarilo zaviesť. A vo všeobecnosti sa ho zatiaľ darí dodržiavať."

K prerušeniu bojov na území sýrskych provincií Dará, Suvajda a Kunajtra došlo po niekoľkotýždňových rokovaniach medzi zástupcami USA, Ruska a Jordánska v Ammáne, ktoré boli zamerané na obavy zo sústredenia síl podporovaných Iránom v blízkosti jordánskych a izraelských hraníc. 

Príslušná dohoda bola oznámená po piatkovom stretnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v nemeckom Hamburgu, kde sa obaja zúčastňovali na summite skupiny G20.

Viac o téme: PrímerieRuskoUSASýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu