Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Taliansko chce zatočiť s propagáciou fašizmu: Tvrdé tresty, začali to plagáty na FOTO

Plagát na pláži pri Benátkach hovoril: Zobraziť galériu (3)
Plagát na pláži pri Benátkach hovoril: "Mám rád gejov, mám rád lesby, mám rád všetkých, pokiaľ sa správajú disciplinovane." (Zdroj: SITA/Alessandro Scarpa/ANSA via AP)

RÍM - Taliansky parlament mieni dôrazne postupovať proti velebeniu fašizmu v krajine. Medzi pripravovanými legislatívnymi opatreniami sú vysoké tresty za porušovanie zákazu výroby, predaja a distribúcie tovarov s obrazmi a symbolmi pripomínajúcimi temné obdobie novodobých európskych dejín vrátane podobizní jeho predstaviteľov Adolfa Hitlera a Benita Mussoliniho. Pripravovaná novela legislatívy ráta v takomto prípade s trestami do výšky troch rokov väzenia.

Informácie priniesol verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF. Iba v pondelok nariadili vládni činitelia odstránenie profašistických plagátov na pláži neďaleko Benátok. V nariadení prefekta so sídlom v Benátkach sa podľa tamojších médií spomínali obavy z narušenia verejného poriadku vystavovaním tabúľ a fotografií vojnového fašistického diktátora Benita Mussoliniho. Taliansko zakazuje glorifikáciu fašizmu.

Taliansko chce zatočiť s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/SVNmagazine)

Jedna z tabúľ vyhlasovala oblasť za "protidemokratickú" zónu. Denník La Repubblica v nedeľu informoval, že plážou Chioggia sa rozliehali z reproduktorov promussoliniovské prejavy a jedna výveska varovala, že zariadenia na pláži sú pre platiacich zákazníkov, inak dostanete "obuškom po zuboch". Denník cituje 64-ročného majiteľa licencie: "Tu platia moje zákony".

Toalety "pre neho, pre ňu, pre lesby aj pre gejov".
Zobraziť galériu (3)
Toalety "pre neho, pre ňu, pre lesby aj pre gejov".  (Zdroj: Twitter/hairydel)

Návrh legislatívnej normy, po ktorej schválení by sa delikt propagácie národného socializmu a fašizmu stal súčasťou trestného zákonníka so sadzbou šesť mesiacov až dva roky väzenia za velebenie fašizmu, je od tohto týždňa na programe zasadania talianskej Poslaneckej snemovne. Propagácia na internete by bola považovaná za priťažujúcu okolnosť a v takom prípade by sa trestná sadzba mohla zvýšiť až o tretinu. Za prejav propagácie fašizmu by v Taliansku mal v budúcnosti byť považovaný aj typický pozdrav natiahnutou pravou rukou, ktorý by mal byť prísnejšie postihovaný.

Navrhovateľ predmetného zákona, poslanec sociálnej demokracie Emanuele Fiano, ktorého otca príslušníci SS svojho času deportovali do vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, upozornil, že v Taliansku je opätovné založenie fašistickej strany síce zakázané, avšak to neplatí o velebení fašizmu. Ako zdôraznil, to je neprijateľné.

Viac o téme: NacizmusFašizmusExtémizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu