Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Útočník spustil v USA paľbu na republikánskych kongresmanov, jeden je v kritickom stave

Záchranári ošetrujú zranených po streľbe. Zobraziť galériu (3)
Záchranári ošetrujú zranených po streľbe. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký kongresman Steve Scalise, dnes postrelený pri bejzbalovom tréningu, sa po operácii nachádza v kritickom stave. Informovala o tom nemocnica MedStar Washington.Zdravotnícke zariadenie napísalo dnes popoludní v odkaze na Twitteri, že republikánsky člen Snemovne reprezentantov Scalise "utrpel kritické zranenia a je stále v kritickom stave". Ďalšie podrobnosti o politikovi nemocnica neuviedla.

Scalise sa nachádzal medzi viacerými ľuďmi, keď útočník spustil z pušky streľbu na republikánskych zákonodarcov na bejzbalovom ihrisku v meste Alexandria v štáte Virgínia, pri metropole Washington. Útočníka postrelili a neskôr podľahol zraneniam.

Nemocnica tiež oznámila, že ďalšia obeť streľby je v dobrom zdravotnom stave, ale neidentifikovala ju.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) informoval, že preveruje aktivity na sociálnych sieťach a aj motívy 66-ročného Jamesa Hodgkinsona z mesta Belleville v štáte Illinois, ktorý zranil Scaliseho a niekoľko ďalších ľudí. Agenti prešetrujú miesto jeho bydliska, komplicov, odkazy na internete a "prípadné motívy".

Útočník spustil v USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa FBI bolo do nemocníc prevezených so strelnými poraneniami celkovo päť ľudí: útočník, Scalise, policajt zo stráže Kapitolu (sídla Kongresu), zamestnanec Kongresu a lobista. Ďalší kongresman utrpel menšie zranenia. Hodgkinson neskôr zomrel.

Kongresmanka Claudia Tenneyová dostala krátko pred spustením streľby na bejzbalovom ihrisku výhražný e-mail. V riadku "predmet" (subject) bolo napísané: "Jeden to dostal. Na rade je ich 216..." 

Informovala o tom Hannah Andrewsová, hovorkyňa republikánskej političky z New Yorku, a dodala, že zalarmovali políciu Kapitolu.V Snemovni reprezentantov, dolnej komore amerického Kongresu, je 238 republikánov, ale 217 z nich hlasovalo za návrh zákona, ktorý ruší a nahrádza zákon o zdravotníckej starostlivosti exprezidenta Baracka Obamu. Nie je jasné, či pisateľ e-mailu poukazoval na toto hlasovanie.

Trump a prvá dáma navštívili nemocnicu

Prezident USA Donald Trump a prvá dáma Melania Trumpová v stredu prekvapili návštevou nemocnicu v hlavnom meste Washington, kde je hospitalizovaný postrelený zákonodarca Steve Scalise.

Prezident, v deň svojich 71. narodenín, navštívil popredného republikána v zdravotníckom centre MedStar vo Washingtone. Prezident a jeho manželka priniesli do nemocnice dve kytice kvetov.

Útočník spustil v USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: RepublikániDonald TrumpWashingtonSteve Scalise
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu