Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Británia musí urobiť v boji proti islamskému extrémizmu oveľa viac

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP/Andrew Matthews)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová dnes oznámila, že polícia identifikovala všetkých útočníkov z mosta London Bridge a že vo väzbe zostáva 11 ľudí za prípadné prepojenie s útokom. Jednu osobu vyšetrovatelia prepustili bez obvinenia. Policajné razie pokračujú.

Mayová dodala, že polícia a protiteroristické operácie sú financované primerane a majú aj primeraný počet pracovníkov - napriek znižovaniu pracovných miest v radoch polície. V čase, keď vykonávala funkciu ministerky vnútra, bola totiž kritizovaná za toto znižovanie.

Informovala tiež, že oficiálny stupeň teroristického ohrozenia zostáva "závažný", čo znamená, že útok je vysoko pravdepodobný. Premiérka zdôraznila, že Británia musí urobiť v boji proti islamskému extrémizmu "viac, oveľa viac". Označila ho za "ideológiu zla", ktorá prekrúca islam a prekrúca pravdu.

Mayová takisto oznámila, že Británia prehodnotí svoju protiteroristickú stratégiu a zváži predĺženie trestov odňatia slobody. Dodala, že v boji proti "fanatizmu a nenávisti" treba urobiť viac. Politička tiež vyhlásila, že podporuje policajnú "streľbu s cieľom zabiť", ktorú londýnska polícia použila v sobotu 3. júna pri zásahu proti teroristom.

Britská líderka vysvetlila, že polícia zachránila "nespočetné množstvo životov", keď zabila troch útočníkov na moste London Bridge a v neďalekej nákupnej zóne Borough Market - urobila tak do ôsmich minút od nahlásenia útoku.

Útoky v Británii majú domácu základňu

Tri teroristické útoky, ktoré nedávno postihli Britániu, neboli riadené zo zahraničia. Oznámila to dnes policajná komisárka londýnskej Metropolitnej polície Cressida Dicková. "Myslím si, že všetky nedávne útoky majú predovšetkým domácu základňu," povedala Dicková pre britskú spravodajskú stanicu BBC po sobotňajšom útoku na moste London Bridge a v neďalekej nákupnej zóne Borough Market, kde traja útočníci zabili sedem ľudí.

"Vždy budeme preverovať, či bolo niečo riadené zo zahraničia, ale povedala by som, že väčšina hrozieb, ktorým čelíme, nie je riadená zo zahraničia," povedala Dicková. V inom rozhovore pre BBC policajná komisárka vyhlásila, že terorizmus sa stal neoddeliteľnou súčasťou každodenného života. "My v tejto krajine čelíme teroristickej hrozbe celý život - menila sa a premieňala - a my sa zmeníme a prispôsobíme tomu, čo vyzerá ako naša nová realita," dodala.

Viac o téme: ExtrémizmusLondýnBritániaTheresa MayováDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu