Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Český súd rozhodol: Ruského hackera môžu úrady vydať do Ruska alebo do USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PRAHA - Mestský súd v Prahe dnes rozhodol, že údajného ruského hackera Jevgenija Nikulina môže Česká republika vydať ako do Ruska, tak i do USA. O tom, kam ho napokon vydá, rozhodne minister spravodlivosti Robert Pelikán. Rozhodnutie zatiaľ nenadobudlo právnu moc, informoval server Novinky.cz. Pojednávanie podľa tohto zdroja sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. V sále bolo iba desať miest pre verejnosť, pričom sedem z nich vyhradili pre médiá vrátane svetových agentúr a tri pre rodinných príslušníkov Nikulina.

Nikulina zadržali v októbri v pražskom hoteli v spolupráci s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI). Americký súd ho obvinil z hackerského útoku, krádeže a sprisahania. Podľa televízie ABC je zodpovedný za rozsiahly počítačový útok na sociálnu sieť LinkedIn z roku 2012, píšu Novinky.cz.

Podľa denníka The Guardian má na svedomí aj hackerské útoky na amerických politikov. Server iDnes.cz získal informácie, že sa ho FBI pokúšala prinútiť, aby sa priznal k útokom na Demokratickú stranu počas predvolebnej kampane v USA výmenou za isté výhody. Rusko zasa Nikulina podozrieva z internetových krádeží. Vlani naňho vydalo zatykač za krádež v roku 2009. Novinky.cz dodávajú, že Nikulin hackerské útoky poprel, tvrdí, že s počítačom nepracuje, je vyučený automechanik.

Viac o téme: HackerSúd Česká republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu