Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tisícové protesty v Moskve: Ľudia bojujú proti demolácii sovietskych panelákov

Ľudia protestujú v Moskve proti plánovanej rozsiahlej demolácii panelákov z čias Sovietskeho zväzu Zobraziť galériu (3)
Ľudia protestujú v Moskve proti plánovanej rozsiahlej demolácii panelákov z čias Sovietskeho zväzu (Zdroj: TASR/AP/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Tisíce ľudí protestovali dnes v Moskve proti plánovanej rozsiahlej demolácii panelákov z čias Sovietskeho zväzu. Informovala o tom agentúra AP. Demonštranti - prevažne páry v mladom a strednom veku - sa zišli na Sacharovovom námestí v centre Moskvy. Požadovali pritom odstúpenie starostu Moskvy Sergeja Sobianina a ďalších predstaviteľov miestneho magistrátu zodpovedných za kontroverzný projekt.

Polícia odhadla počet účastníkov na približne 5000, opoziční aktivisti však hovoria o počte prevyšujúcom 20.000, informovala agentúra AP.  "My sme v našom dome šťastní. Nechceme bývať vo vežiakoch," uviedol jeden z účastníkov protestu, 36-bankový úradník Alexej Matvejev. "Ľudia, ktorí bývajú v týchto panelákoch, si tam kúpili byty kvôli tomu, aby žili v tichom prostredí uprostred zelene v nízkopodlažnej zástavbe"

V rámci najväčšieho projektu tohto druhu na území Ruska sa má úplne zbúrať niekoľko štvrtí panelových domov, takzvaných chruščoviek. Ide o päťposchodové bytovky postavené v 50. a 60. rokoch minulého storočia, prevažne za vlády sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova. 

Ľudia protestujú v Moskve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Pavel Golovkin)

Magistrát argumentuje tým, že paneláky sú v zlom stave a nespĺňajú podmienky moderného bývania. Mnohí miestni obyvatelia a aktivisti sú však presvedčení, že ide len o zámienku, ktorá má vytvoriť priestor pre  výstavbu výškových budov v jednej z najzelenších a preto lukratívnych štvrtí ruskej metropoly. Kritici hovoria o porušovaní ústavou garantovaných majetkových práv občanov a o ignorovaní ich záujmov. 

Návrh zákona o demolácií moskovských chruščoviek v apríli odsúhlasila v prvom čítaní ruská Štátna duma. Obyvatelia domov by sa v prípade definitívneho schválenia navrhovanej legislatívy museli vysťahovať a dostali by náhradné bývanie. 

Ľudia protestujú v Moskve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Pavel Golovkin)

Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin sa dokonca vyjadril, že by moskovský projekt mohol slúžiť ako precedens pre podobné demolácie sovietskych panelákov aj v iných častiach Ruska. V reakcii na odpor Moskovčanov ale navrhol odloženie druhého čítania zákona až do ukončenia verejnej diskusie o celej otázke. Aktuálny plán počíta so začiatkom demolácií ešte do konca tohto roka. Obyvateľov by teda mali začať vysťahovávať už počas nadchádzajúcej jesene. 

Viac o téme: ProtestMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu