Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Problémové protesty v Moskve: Opozícia sa dištancuje, ide len o provokáciu moci

Počas nepovolených demonštrácií zatkli skoro 30 ľudí. Zobraziť galériu (2)
Počas nepovolených demonštrácií zatkli skoro 30 ľudí. (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Ruská polícia dnes v centre Moskvy zadržala 29 ľudí, ktorí sa na Triumfálnom námestí pokúšali začať akciu nazvanú "prechádzka opozície". S odvolaním sa na policajné zdroje o tom informovala agentúra TASS s tým, že zadržaných previezli na policajné oddelenia.

Ďalších sedem ľudí polícia zadržala už skôr, a to v okolí Manéžneho námestia, ktoré sa tiež nachádza v centre Moskvy. Podľa spravodajského servera BFM v podchodoch vyúsťujúcich na Červené námestie sú dnes nainštalované rámy na detekciu kovov. V tejto časti mesta hliadkujú príslušníci Národnej gardy i policajné jednotky OMON.

Televízia Dožď v posledných dňoch upozorňovala na možné obmedzenia prístupu na Červené námestie v dnešný deň. Federálna služby ochrany to podľa televízie zdôvodňovala nácvikom slávnostnej vojenskej prehliadky, ktorá sa na tomto námestí má konať v Deň víťazstva nad fašizmom - 9. mája.

Velenie moskovskej polície už v piatok vydalo vyhlásenie, v ktorom varovalo Moskovčanov pred účasťou na dnešnom protestnom zhromaždení, na ktoré zvolávajú neznáme osoby prostredníctvom sociálnych sietí. Údajní organizátori pritom úrady ani nepožiadali o povolenie zorganizovať takéto zhromaždenie.

Počas nepovolených demonštrácií zatkli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Minulú nedeľu sa v centre Moskvy i ďalších mestách Ruska tiež konali protesty proti korupcii. Niektoré z nich boli úradne povolené. Na nepovolenom zhromaždení v centre Moskvy polícia zadržala od 500 do 1000 ľudí. Medzi zadržanými bol aj opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj, ktorý za organizovanie nepovoleného zhromaždenia dostal pokutu vo výške 20.000 rubľov (324 eur) a za kladenie odporu pri zatýkaní bol odsúdený na 15 dní väzenia.

Navaľnyj spojenia odmieta 

Ruský opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj a jeho prívrženci odmietajú tvrdenia, že majú niečo spoločné s protestnými akciami, ktoré sa dnes konajú v Moskve a ďalších veľkých mestách Ruska. Ruské úrady tieto protesty nepovolili a prokuratúra ľudí pred účasťou na nich varovala.

Navaľnyj dnes v rozhovore pre denník Novaja gazeta tvrdil, že o dnešných akciách nič nevie. Podobne sa vyjadrili na sociálnych sieťach aj ďalší Navaľného kolegovia z Fondu na boj proti korupcii (FBK). Navaľnyj rozhovor pre denník Novaja gazeta poskytol z väzenia, kde si odpykáva 15-dňový trest odňatia slobody, ktorý mu súd tento týždeň vymeral za kladenie odporu pri zatýkaní. Navaľného zadržali pred týždňom v centre Moskvy, keď šiel na demonštráciu proti korupcii. Tá bola tiež úradne nepovolená a skončila sa zadržaním desiatok ľudí. V závislosti od zdroja sa ich počet pohybuje od 500 do vyše 1000.

V zahraničí žijúci bývalý oligarcha a zakladateľ hnutia Otvorené Rusko Michail Chodorkovskij označil dnešné udalosti na Manéžnom námestí v centre Moskvy "za provokáciu zo strany moci". Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter Chodorkovskij poukázal na to, že podobne ako v roku 2012 sa vedenie krajiny znova pokúša potlačiť nálady v spoločnosti. Upozornil aj na to, že dnešné akcie "nemajú ani organizátorov ani jasné požiadavky".

Viac o téme: ProtestDemonštráciaRuskoMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu