Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Do Sudánu prišli pomáhať, už sa nikdy nevrátia: Zabili šesť dobrovoľníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rich Pedroncelli, File)

NAIROBI - Šesť humanitárnych pracovníkov bolo prepadnutých a zavraždených v Južnom Sudáne, informovala v nedeľu OSN. Je to najhorší útok na humanitárnych pracovníkov od roku 2013, keď v tejto východoafrickej krajine vypukla občianska vojna.

K útoku došlo v sobotu na ceste z hlavného mesta Džuba do mesta Pibor, odkiaľ nedávno prišli správy o pretrvávajúcich bojoch, povedal vysokopostavený predstaviteľ OSN pre humanitárne záležitosti v Južnom Sudáne Eugene Owusu. Národnosti zavraždených humanitárnych pracovníkov ani organizácie, pre ktoré pracovali, Owusu vo svojom vyhlásení nešpecifikoval.

"Je úplne neprijateľné, aby v čase, kedy potreba humanitárnej pomoci dosahuje nebývalé rozmery, boli tí, ktorí sa snažia pomôcť, napádaní a zabíjaní," povedal Owusu. Tento rok v Južnom Sudáne prišlo o život už prinajmenšom 12 humanitárnych pracovníkov a od vypuknutia občianskej vojny už celkovo 79.

Konflikt v Južnom Sudáne medzi silami vernými prezidentovi Salvovi Kiirovi a vzbúrencami, ktorým velí bývalý viceprezident Riek Machar, si od roku 2013 vyžiadal už desaťtisíce mŕtvych a približne 2,5 milióna ľudí donútil opustiť domovy. Vytvorenie spoločnej vlády vlani v apríli malo priniesť najmladšiemu štátu sveta mier, o niekoľko mesiacov však boje vypukli nanovo.

Viac o téme: Humanitárna pomocSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu