Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Britská premiérka má tvrdý postoj: Druhé škótske referendum by vyvolalo rozpory a neistotu

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Druhé referendum o nezávislosti Škótska by vyvolalo spory a spôsobilo obrovskú ekonomickú neistotu v najhoršom možnom čase pre Veľkú Britániu. V reakcii na výzvu predsedníčky škótskej vlády Nicoly Sturgeonovej to dnes uviedol hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej.

 "Len o málo viac ako dvoma rokmi ľudia v Škótsku hlasovali rozhodne za to, aby ostali súčasťou nášho Spojeného kráľovstva. V referende, ktoré sama škótska vláda charakterizovala ako hlasovanie, ktoré sa koná 'raz za generáciu'," uviedol hovorca vo vyhlásení. "Fakty jasne ukazujú, že väčšina ľudí v Škótsku si neželá druhé referendum o nezávislosti," dodal.

Šéfka škótskych konzervatívcov Ruth Davidsonová reagovala na vyjadrenia Sturgeonovej podobne s tým, že žiadať druhé referendum je cestou ďalšieho rozdeľovania a neistoty. Davidsonová, ktorej strana je druhou najväčšou v škótskom parlamente, bude podľa vlastných slov v tomto zbore hlasovať proti avizovanej žiadosti o umožnenie referenda. Britská opozičná Labouristická strana sa nepostaví proti vypísaniu druhého škótskeho referenda o nezávislosti, ak takýto plán získa podporu škótskeho parlamentu, avizoval medzitým líder labouristov Jeremy Corbyn.

Škótska labouristická strana bude podľa Corbyna hlasovať v škótskom parlamente proti žiadosti o súhlas s novým referendom, ktorú chce Sturgeonová predložiť budúci týždeň. Labouristi sú v škótskom parlamente treťou najväčšou stranou za Sturgeonovej Škótskou národnou stranou a konzervatívcami.

Ak však škótski poslanci odobria nové ľudové hlasovanie o nezávislosti, Corbyn požiada svojich poslancov v britskom parlamente, aby toto rozhodovanie neblokovali, keď sa o ňom bude hlasovať aj v Londýne. Corbyn dodal, že v prípade schválenia referenda britským parlamentom budú labouristi viesť kampaň proti nezávislosti Škótska.

Sturgeonová dnes oznámila, že sa bude usilovať o vyhlásenie druhého referenda o nezávislosti Škótska niekedy v období od jesene 2018 do jari 2019 - po tom, ako budú jasné podmienky odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Škótska premiérka sa opakovane sťažuje, že Londýn ignoruje postoje Škótska v prípade brexitu. Väčšina škótskych voličov vlani hlasovala za zotrvanie Británie v Únii.

Dolná komora parlamentu neschválila dodatok chrániaci práva občanov EÚ

Poslanci Dolnej komory britského parlamentu zamietli dnes dodatok k návrhu zákona o brexite chrániaci práva občanov EÚ žijúcich v Británii, ktorý navrhla Snemovňa lordov. Dolná komora britského parlamentu bude pravdepodobne ešte dnes hlasovať o návrhu zákona o brexite, ktorý premiérke Therese Mayovej umožní aktivovať článok 50. Lisabonskej zmluvy, a spustiť tak dva roky trvajúci proces odchodu Británie z EÚ. Horná komora - Snemovňa lordov - pozmenila vládny návrh zákona dvoma dodatkami: jeden chráni práva občanov EÚ žijúcich v Británii a druhý zaručuje britskému parlamentu hlasovanie o akejkoľvek dosiahnutej dohode o brexite ešte skôr, ako ju ratifikuje Európsky parlament. 

Viac o téme: ReferendumŠkótskoTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu