Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Holandský premiér varuje pred škodami: Brexit dostane Britániu do veľkých problémov

Mark Rutte
Mark Rutte (Zdroj: SITA/AP)

HAAG - Holandský premiér Mark Rutte v utorok spochybnil britský optimizmus, že odchod z Európskej únie privedie krajinu k lepšej budúcnosti. Varoval Britov, že Spojené kráľovstvo by mohlo utrpieť "potenciálne nenapraviteľné škody".

Nezvyčajne otvorenými slovami adresovanými dlhoročnej spojeneckej krajine, Rutte povedal, že britský hospodársky rast zostal po minuloročnom odhlasovaní tzv. brexitu dobrý iba preto, že klesla hodnota libry. "Ak sa pozriete pod povrch, britská ekonomika utrpí kvôli brexitu potenciálne nenapraviteľné škody," varoval. Rutte ďalej uviedol, že hlasovanie o brexite už viedlo k "tektonickému posunu" vnútri medzinárodného bankového spoločenstva. Hoci je Londýn ešte stále jedným z najväčších globálnych centier bankovníctva, americké banky sa už pripravujú na odchod z londýnskeho City a prejavili veľký záujem usadiť sa v Amsterdame. "Chcú opustiť Londýn a uvažujú hlavne o Frankfurte alebo Amsterdame," uviedol.

Britská premiérka avizovala, že do konca marca oficiálne oznámi začatie procesu vystúpenia Británie z EÚ, čím otvorí dva roky rokovaní o podmienkach odčlenenia od zvyšných 27 členských krajín. Potrebuje však uzavrieť novú obchodnú dohodu s EÚ. "Nevidím teraz spôsob, ako môžu v budúcnosti vyjednať novú dohodu s Európou. Nikdy nebude taká dobrá ako to, čo majú teraz," pokračoval Rutte a dodal, že obchodný vzťah Británie s kontinentom "sa dostáva do ozajstného nebezpečenstva".

Holandský premiér sa nevyhol ani britskej vnútornej politike. Pripomenul, že predstavitelia Škótska chcú usporiadať ďalšie hlasovanie o jeho nezávislosti v čase, keď bude Británia rokovať o svojom odchode z EÚ. Upozornil tiež, že odchodom z EÚ vznikne pevná hranica medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá rozdelí írsky ostrov. "Politický systém v Londýne sa otriasa vo svojich základoch. To nechcete," zdôraznil Rutte s tým, že aj niektorí jeho politickí súperi chcú, aby Holandsko odišlo z EÚ.

Brexit bez dohody by uškodil EÚ, ale najmä Spojenému kráľovstvu, tvrdí Tusk

Pred odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez akejkoľvek dohody dnes na pôde Európskeho parlamentu varoval staronový predseda Európskej rady Donald Tusk. Uškodilo by to podľa neho obom stranám, ale viac Londýnu.

"Scenár bez dohody by bol zlý pre každého, ale predovšetkým pre Spojené kráľovstvo, pretože by nechal mnoho otázok nevyriešených," vyhlásil v súvislosti s brexitom Tusk. Odmietol tvrdenia, že obojstranne výhodná dohoda o brexite nie je možná. Za riešenie považuje "hladký rozchod" a dobré nastavenie vzťahov do budúcnosti. Zákon o brexite už schválili obe komory britského parlamentu a formálne ho ešte musí odsúhlasiť kráľovná Alžbeta II. Premiérka Theresa Mayová sľúbila, že spustí brexit aktivovaním článku 50 Lisabonskej zmluvy do konca marca.

Viac o téme: Mark RutteBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu