Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tvrdá rana pre prezidentku Južnej Kórei, odvolanie: Z paláca dnes ale neodíde

Pak Kun-hje Zobraziť galériu (5)
Pak Kun-hje (Zdroj: SITA/Jozef Jarošík)

SOUL - Juhokórejský ústavný súd potvrdil dnes rozhodnutie parlamentu o zosadení prezidentky Pak Kun-hje z funkcie. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap.

O definitívnom odvolaní prezidentky rozhodol osemčlenný senát ústavného súdu jednomyseľne. Nové prezidentské voľby sa podľa juhokórejských zákonov musia konať do 60 dní od zosadenia prezidenta, pričom sa predpokladá, že sa tak stane 9. mája. Juhokórejský parlament odhlasoval vlani 9. decembra dočasné odvolanie prezidentky na základe obvinení, že sa spolčila so svojou dlhoročnou dôverníčkou Čche Son-sil, aby vylákali peniaze od najväčších spoločností krajiny, pričom Pak Kun-hje (65) dôverníčke protizákonne dovolila z ústrania manipulovať vládnymi záležitosťami.

Tvrdá rana pre prezidentku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Lee Jin-man)

Následne bola vytvorená osobitná vyšetrovacia komisia, ktorej úlohou bolo prešetriť podrobnosti prípadu. Komisia mala mandát na 70 dní s možným predĺžením o ďalších 30 dní. V súlade s juhokórejskými zákonmi musel impeachment prezidenta - návrh zbaviť ho úradu - s konečnou platnosťou potvrdiť alebo odmietnuť ústavný súd.

Juhokórejská exprezidentka dnes z paláca neodíde a nevyjadrí sa ani k rozsudku

Bývalá juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje neopustí v priebehu dnešného dňa prezidentský palác (tzv. Modrý dom) napriek tomu, že jej odvolanie v súvislosti s korupčným škandálom dnes s konečnou platnosťou potvrdil ústavný súd. 

Oznámila to jej kancelária. Hovorca Pak Kun-hje (65) však zároveň uviedol, že domov exprezidentky v južnej časti metropole Soul už na jej návrat pripravujú jej asistenti. Kedy však bývalá juhokórejská líderka prezidentský palác opustí, zatiaľ stanovené nebolo. Hovorca dodal, že exprezidentka dnes v súvislosti s rozhodnutím súdu neplánuje vydať ani žiadne vyhlásenie. 

Počas demonštrácie proti odvolaniu prezidentky zomreli dvaja ľudia

Dvaja ľudia dnes zahynuli počas demonštrácií na podporu bývalej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje, ktorej odvolanie dnes s konečnou platnosťou potvrdil ústavný súd. Informovala o tom agentúra AP.

Tvrdá rana pre prezidentku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Predstaviteľ nemocnice v juhokórejskej metropole Soul uviedol, že jednou z obetí je približne 70-ročný muž, pravdepodobne stúpenec zosadenej prezidentky, ktorého polícia našla ležať v kaluži krvi neďaleko budovy ústavného súdu. Muž utrpel ťažké zranenia hlavy, ktorým po prevoze do nemocnice podľahol. 

Tvrdá rana pre prezidentku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Podľa polície si muž zranenia spôsobil pádom z jedného z autobusov, ktoré bezpečnostné sily rozostavili tak, aby demonštrantom zabránili preniknúť k budove ústavného súdu. Okolnosti smrti druhej obete dnešných protestov neboli bezprostredne známe. 

Tvrdá rana pre prezidentku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Do ulíc Soulu dnes vyšli tisíce ľudí, ktorí sa rozhodli vyjadriť svoju nespokojnosť s verdiktom ústavného súdu potvrdzujúcim rozhodnutie parlamentu odvolať prezidentku Pak Kun-hje, ktorá je podozrivá z korupcie a klientelizmu. Demonštranti skandovali rozličné heslá, útočili na policajtov žrďami od zástav a pokúšali sa vyliezť na pristavené autobusy.

Viac o téme: OdvolávaniePrezidentkaPak Kun-hjeJužná Kórie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu