Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivý scenár pre svet, ak bude pokračovať úpadok Západu: Útok na Slovensko príde z juhu

Podporovatelia strany Jobbik (Ilustračné foto). Zobraziť galériu (5)
Podporovatelia strany Jobbik (Ilustračné foto). (Zdroj: FOTO TASR - Ladislav Vallach)

BRATISLAVA - Európa sa rúti do záhuby. Populistické sily získavajú vo voľbách prevahu. Ako víťazia, pomaly likvidujú Európsku úniu a rušia spojenecké zmluvy NATO. Na pozadí tohto scenára sa v Kremli usmieva ruský prezident Vladimir Putin. Slovensko hektické udalosti neobchádzajú. Orbán obnovil víziu veľkého Maďarska. V Dunajskej Strede sa koná demonštrácia, na ktorej znejú heslá za obnovenie hraníc Maďarska z čias Uhorska. Potýčka vyvrcholí stretom radikálov z maďarskej gardy a slovenskej polície.

Európska únia sa rozpadá a s ňou aj NATO. Medzitým ruské tanky upaľujú cez Estónsko a maďarská garda sa dostáva do potýčky so slovenskými policajtmi v Dunajskej Strede. Hrozivý scenár?

Demonštrácia za Veľké Maďarsko

Maďarská garda, paramilitantná jednotka spájaná s Jobbikom, radikálnou fašistickou stranou, sa okamžite spojili po odídení Maďarska z Európskej únie. V lete v roku 2020 sa maďarské etnikum, ktoré tvorí v Dunajskej strede veľkú časť populácie, rozhodne usporiadať demonštráciu. Zíde sa tam 15 tisícový dav, ktorý bude počúvať reči o „banditoch z Bratislavy“ a o tom, ako sa má Slovensko „vrátiť“ Maďarsku. Keď organizátori roztiahnu zástavu „Veľkého Maďarska“ s hranicami ako z čias Uhorska, slovenská polícia zasiahne a zruší demonštráciu s odôvodnením, že propagácia takýchto zástav je nelegálna podľa Najvyššieho súdu.

Sympatizanti Jobbiku
Zobraziť galériu (5)
Sympatizanti Jobbiku  (Zdroj: TASR)

Streľba v Dunajskej strede

Slovenská polícia má však smolu. Maďarská garda v zložení asi 1 500 členov prišla do Dunajskej stredy z východných častí Maďarska zasiahnutých deindustrializáciou. Rozhodnutie polície sa im nepáči a tak sa rozhodnú zaútočiť na policajné zložky. Policajti opätujú útok paľbou zo zbraní. V tej chvíli zakročí Orbán a krotí kolegov z Jobbiku. Tí verejne ohlasovali „pochod maďarskej armády na Pozsony“, ako sa Bratislave hovorilo v časoch Rakúsko-Uhorska.

Vladimir Putin a Viktor Orbán
Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin a Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP)

Mierotvorca Putin

Ako mierotvorca prichádza na scénu Vladimir Putin. Zavolá Orbánovi a vysvetlí mu, že ozbrojený konflikt medzi Budapešťou a Bratislavou môže ohroziť výstavbu Ruskom financovaného Južného potrubia, ktorého cesta do strednej Európy vedie z Balkánu cez Maďarsko.

Tieto udalosti sa udejú po tom, čo v roku 2018 po parlamentných voľbách utvoria vládnu koalíciu strany Fidesz a Jobbik, pričom líder tej druhej menovanej Marton Gyongyosi získa až tretinu hlasov. Žiadny trest z Únie ale nebude nasledovať, pretože Maďarsko z Únie odíde. A nielen to. Maďarsko opustí aj NATO. K úspechu mu zablahoželá ruský prezident Putin a poctí ho telefonátom.

Hore popísané udalosti sú iba fikcia z pera publicistu a novinára Jamesa Kirchicka. Tieto riadky spísal v eseji pre prestížny magazín Foreign Policy s názvom "Sprisahanie proti Európe". Kirchick je autorom nedávno vydanej knihy Koniec Európy: Diktátori, demagógovia, a prichádzajúca doba temna.

Hrozivý scenár pre svet,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Európa v rozklade

Esej na prestížnom zahraničnopolitickom magazíne Foreign Policy začína vpádom 150 neoznačených diverzantov do Estónska. Ako sa neskôr ukáže, situácia je podobná zo začiatku roku 2014, keď "zelení mužíčkovia" začnú okupovať ukrajinský Krym. Aj v tomto prípade ruské jednotky poskytnú "bratskú pomoc" ruskej menšine v cudzom štáte.

V dlhom článku Kirchick ďalej opisuje ako roztrieštené liberálnodemokratické sily vo Francúzsku, Nemecku či Holandsku prehrávajú v boji s nacionalistickým populizmom a reakcionárstvom. Títo "noví" politici nedokážu a ani nechcú reagovať na ruskú agresiu v Estónsku. Preto ani článok 5, ktorý garantuje pomoc v prípade napadnutia členského štátu NATO, nebude aktivovaný.

Kirchick však neviní z rozkladu Európy a NATO iba Rusko. Veľká vina bude najmä na pleciach na lídrov európskych štátov. Iba vďaka ich neochote či nerozhodnosti bude Putinovi umožnené manipulovať s nimi ako s figúrkami na šachovnici.

Veľké varovanie

Aj keď Kirchick tvrdí, že je len veľmi málo pravdepodobný hore popísaný scenár, svoju esej končí varovaním. "V čase, keď sily reakcionárstva a populizmu naberajú na sile na oboch stranách Atlantiku, je ľahké prepadnúť fatalizmu o osude Európy a liberálnej demokracie. Nič nie je nevyhnutné vo vývoji udalostí. No keď bude súčasný trend pokračovať - čím dlhšie bude ruská agresia a podvratnosť pokračovať bez odozvy, západné rozpočty na obranu budú klesať, korene neliberálneho populizmu a nacionalizmu budú nepovšimnuté, migračné vlny pokračovať v nezmenenom počte, ekonomiky stagnovať, a Amerika nebude plniť rolu garanta stability - o to viac bude pravdepodobná táto nočná mora Európy."

Viac o téme: RuskoNATODonald TrumpMaďarskoVladimir PutinJobbik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu