Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Je rozhodnuté: Členské štáty sa dohodli na vytvorení vojenského strediska EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Vytvorenie spoločného riadiaceho a plánovacieho vojenského strediska EÚ dnes schválili členské štáty Európskej únie. Médiá o tom informovala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Federica Mogheriniová, ktorá dnes predsedá zasadnutiu ministrov zahraničných vecí a obrany členských štátov.

"Ministri zahraničných vecí a obrany EÚ dnes odoslali vyslali jasný odkaz: pokračujeme v budovaní užšej bezpečnostnej spolupráce a budeme robiť viac. Je to o ochrane našich občanov. EÚ má jedinečné nástroje na to, aby mohli Európania prebrať viac zodpovednosti za svoju bezpečnosť," vyhlásila Mogheriniová.

Spoločné únijné riadiace a plánovacie vojenské stredisko (MPCC) bude vytvorené z aktuálneho vojenského personálu v rámci Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), teda diplomatickej služby, ktorú vedie Mogheriniová.

Úlohou strediska bude koordinácia a vedenie výcvikových a poradných vojenských misií Únie. Momentálne má EÚ takéto misie tri v Afrike: v Somálsku, Mali a Konžskej demokratickej republike. Mogheriniová uviedla, že stredisko by mohlo začať fungovať v priebehu niekoľkých týždňov.

Viac o téme:
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu