Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

EÚ definitívne schválila prísnejšiu kontrolu dokladov na hraniciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Prísnejšie kontroly na vonkajších hraniciach Európskej únie dnes definitívne schválili členské štáty. Schválené nariadenie prináša systematické overovanie pasov občanov EÚ i tretích štátov pri prekračovaní hraníc Únie. Na uvedenie nariadenia do platnosti je potrebný už len formálny podpis maltského predsedníctva v Rade EÚ a europarlamentu.

Po novom budú musieť členské štáty overovať pasy ľudí prekračujúcich hranice EÚ vo viacerých databázach vrátane Schengenského informačného systému (SIS) a Interpolu, kde sú zaznamenané stratené a ukradnuté pasy. Kontroly budú povinné pri vstupe na územie Únie i jeho opúšťaní pri prekračovaní hranice vzduchom, na mori aj po súši.

V pozemnej a námornej doprave budú platiť systematické opatrenia od začiatku, ale v leteckej doprave bude možné prechodné obdobie. Polročné obdobie umožní dočasné vykonávanie cielených kontrol, teda kontrolovanie len vybranej časti cestujúcich. 

O predĺženie prechodného obdobia najviac o poldruha roka budú môcť požiadať letiská, ktoré nemajú vybudovanú infraštruktúru potrebnú na systematickú kontrolu cestujúcich. Cielené kontroly pasov namiesto systematických budú môcť využiť členské štáty na pozemných a námorných hraniciach, kde by systematické kontroly mohli výrazne spomaliť dopravu. Bude to však možné len v prípade, ak sa nepreukáže, že nahradenie systematických kontrol cielenými by mohlo ohroziť vnútornú bezpečnosť EÚ. Cestujúci nevybraní na cielenú kontrolu budú musieť absolvovať aspoň bežnú pasovú kontrolu.

Viac o téme: Kontroly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu