Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sýrsky pilot v rukách Turecka prehovoril: Bol som zostrelený!

Najvyššie hlavy štátu, Recep Tayyip Erdogan s premiérom a vicepremiérom.
Najvyššie hlavy štátu, Recep Tayyip Erdogan s premiérom a vicepremiérom. (Zdroj: SITA/Presidential Press Service/Pool Photo via AP)

ISTANBUL - O vydaní alebo nevydaní sýrskeho pilota, ktorý sa v sobotu katapultoval na územie Turecka, rozhodneme až keď bude v lepšom zdravotnom stave, povedal dnes turecký vicepremiér. Podľa jeho slov má pilot "niekoľko" zlomenín a liečia ho v miestnej nemocnici, nie je však v ohrození života.

Nurettin Canikli hovoril s novinármi v juhotureckej pohraničnej provincii Hatay, kam sa v sobotu zrútilo sýrske vojenské lietadlo. Pilota našli vo vyčerpanom stave po deväťhodinovom nočnom pátraní a záchrannej operácii v daždi. Na otázku, či Turecko pilota vráti do Sýrie, Canikli povedal, že "rozhodnutie o tom padne v nadchádzajúcich dňoch" po objasnení pilotových úloh a činnosti.

Guvernér provincie Hatay Erdal Ata povedal v sobotu štátnej tlačovej agentúre Anadolu, že nedošlo k narušeniu tureckého vzdušného priestoru, ani k intervencii tureckej armády. Podľa Atu lietadlo mohlo mať technické problémy. Turecké úrady do oblasti pádu lietadla vyslali záchranné tímy, ktoré našli iba prázdne lietadlo.  

Turecko zostrelilo sýrske vrtuľníky, ktoré narušili jeho vzdušný priestor v rokoch 2013 a 2015 i sýrsku stíhačku MIG za podobné narušenie v roku 2014. A rovnako zostrelilo za narušenie svojho vzdušného priestoru v roku 2015 ruské vojenské lietadlo, čo vtedy vyvolalo niekoľkomesačné napätie medzi Ankarou a Moskvou. K sobotňajšiemu zostreleniu sýrskeho vojenského lietadla na hraniciach s Tureckom sa prihlásila sýrska opozičná islamistická skupina Ahrár aš-Šám (Islamské hnutie slobodných mužov Levanty).

Tvrdí, že bol zostrelený 

Sýrsky pilot, ktorého lietadlo sa v sobotu zrútilo na turecké územie, dnes vo svojej prvej výpovedi tureckým vyšetrovateľom povedal, že jeho lietadlo bolo zostrelené. Stalo sa tak v čase, keď pilot plnil rozkaz a robil nálety v provincii Idlib na severe Sýrie. Informovala o tom turecká agentúra Anadolu. V noci nadnes sa k zostreleniu lietadla na misii nad provinciou Idlib prihlásila sýrska opozičná islamistická skupina Ahrár aš-Šám (Islamské hnutie slobodných mužov Levanty).

Viac o téme: PilotLetecSýriaRecep Tayyip ErdoganNurettin Canikli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu