Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nemecko-turecké vzťahy sú pred veľkou skúškou: Demonštrácia pred ambasádou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Demonštrácia za prepustenie v Turecku uväzneného novinára Deniza Yücela sa dnes uskutočnila pred tureckou ambasádou v Berlíne. Na transparentoch prítomných nechýbali slogany volajúce po prepustení všetkých väznených novinárov v krajine polmesiaca.

Ešte predtým smerovala ulicami nemeckej metropoly kolóna asi 100 motorových vozidiel a 19 bicyklov, účastníci akcie chceli týmto spôsobom vyjadriť rovnaké želanie ako demonštranti pred ambasádou. Stalo sa tak na podnet iniciatívy #FreeDeniz, ktorá vyzvala na "autokorzá" v desiatich nemeckých mestách, napríklad v Kolíne nad Rýnom alebo Lipsku.

Jedným z rečníkov na mítingu v Berlíne bol líder nemeckých Zelených, politik tureckého pôvodu Cem Özdemir, ktorý požadoval prepustenie tak novinárov, ako aj iných osobností zasadzujúcich sa za demokraciu v Turecku spoza mreží.

Vyšetrujúci sudca v Istanbule v pondelok večer po 13-dňovom zadržiavaní v policajnej cele rozhodol o uvalení vyšetrovacej väzby na spomínaného novinára-spravodajcu nemeckého periodika Die Welt, a to kvôli údajnej propagácii terorizmu a podnecovaniu k nenávisti.

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel si v tejto veci predvolal dnes tureckého veľvyslanca v Berlíne. Šéf nemeckej diplomacie následne pripustil, že prípad značne zaťažuje bilaterálne vzťahy, ktoré stoja pred jednou z najväčších skúšok súčasnosti. Kauzou by sa na budúci týždeň mal zaoberať aj Spolkový snem (Bundestag).

Viac o téme: ProtestNemocko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu