Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Napätie medzi Tureckom a Bruselom sa zvyšuje: Na radnici sa vyhrážali bombou

Prázdna hala na radnici v Gaggenau
Prázdna hala na radnici v Gaggenau (Zdroj: SITA/AP)

GAGGENAU - Radnicu v meste Gaggenau na juhozápade Nemecka, ktorá zrušila zhromaždenie na podporu referenda zameraného na posilnenie právomocí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, dnes po vyhrážke bombou evakuovali.

Komunálni politici v Gaggenau vo štvrtok oznámili, že rušia zhromaždenie, kde mal krajanom predniesť príhovor turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag. Dôvodom boli podľa nich bezpečnostné obavy.

Bozdag, člen Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), mal prejav v Gaggenau naplánovaný na štvrtok večer. Išlo o jedno zo série podujatí pripravovaných po celom Nemecku a zameraných na získavanie podpory tamojších tureckých voličov pred budúcomesačným referendom v Turecku. V Nemecku žijú tri milióny Turkov a v referende, ktoré sa uskutoční 16. apríla, je oprávnená hlasovať necelá polovica z nich.

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel uviedol, že návštevy tureckých činiteľov v rámci kampane pred kontroverzne vnímaným aprílovým referendom nie sú v Nemecku žiaduce. Súčasne však zdôraznil, že rozhodnutia, ktoré sa zrodili v tejto súvislosti, sú vo výlučnej právomoci lokálnych predstaviteľov.

Poplach na radnici ukončili

Nemecká polícia oznámila dnes koniec poplachu po tom, ako sa radnici v meste Gaggenau na juhozápade krajiny vyhrážali bombou zrejme za to, že zrušila zhromaždenie na podporu referenda zameraného na posilnenie právomocí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. "Po dôkladnom vyšetrovaní a prehliadke sa v budove nič podozrivé nenašlo," informovala polícia po tom, ako vyhrážka a evakuácia radnice na celé hodiny ochromila činnosť mestskej správy.

Viac o téme: BombaNemeckoTureckoGaggenau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu