Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Abbás vyhlásil v Palestíne výnimočný stav a rozpustil vládu

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás

RÁMALLÁH - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vo štvrtok vyhlásil výnimočný stav na palestínskych územiach, odvolal premiéra Ismáíla Haníju a rozpustil koaličnú vládu znepriatelených hnutí Hamás a Fatah.

Oznámil to Abbásov pobočník Tajíb Abd ar-Rahím, ktorý prečítal prezidentov dekrét na tlačovej konferencii. Abbás tiež vyhlásil, že vytvorí novú vládu. Bojovníkov Hamásu, ktorí ovládli väčšinu základní bezpečnostných síl spriaznených s Fatahom v Pásme Gazy, prezident považuje za "nezákonné milície", uviedol ar-Rahím.

"Vydal som nasledovný dekrét: odvolanie premiéra Ismáíla Haníju," prečítal na konferencii ar-Rahím. "Po druhé, vyhlásenie výnimočného stavu na všetkých palestínskych územiach v dôsledku zločinnej vojny v Pásme Gazy, v dôsledku prevzatia bezpečnostných služieb Palestínskej samosprávy, vojenského prevratu a ozbrojenej vzbury osôb stojacich mimo zákon," dodal.

Hamás označil dekrét za "prakticky bezcenný". "Toto rozhodnutie dokazuje, že prezident a Fatah nechcú riešiť problémy. Je prakticky bezcenné," vyhlásil hovorca hnutia Sámí Abú Zuhrí. Hamás teraz podľa neho zvažuje, ako bude reagovať na Abbásovo rozhodnutie, ktoré "bolo prijaté pod americkým a izraelským nátlakom". Nemenovaní Abbásovi pobočníci predtým uviedli, že prezident už o svojich rozhodnutiach informoval Spojené štáty americké, Egypt a Jordánsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu