Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Abbás vyzýva na okamžité prímerie medzi Hamasom a Fatahom

 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás

RÁMALLÁH - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v utorok vyzval na okamžité zastavenie bojov medzi militantmi súperiacich hnutí Hamas a Fatah.

"V záujme ochrany vyšších národných záujmov nášho ľudu a v snahe zastaviť krviprelievanie v mojej pozícii vedúceho Palestínskej samosprávy a veliteľa všetkých bezpečnostných síl vyzývam na okamžité zastavenie paľby," uviedol Abbás vo vyhlásení. Vyzval tiež na spoločné stretnutie s egyptskými sprostredkovateľmi.

Abbás sa v utorok v Rámalláhu na Západnom brehu stretol s inými vysokopostavenými predstaviteľmi Fatahu, aby diskutovali o svojich nasledujúcich krokoch. Podľa vicepremiéra Azzáma al-Ahmada z Fatahu organizácia zvažuje odchod z vlády a parlamentu. "Nie je žiadne partnerstvo," uviedol pre tlačovú agentúru The Associated Press. "Títo ľudia neveria v partnerstvo." Hamas v utorok požiadal bezpečnostné sily Fatahu, aby opustili svoje pozície, a pohrozil, že zaútočí na tých, ktorí zostanú na svojich postoch.

Ozbrojenci Hamasu začali medzitým útočiť na sídlo bezpečnostných síl lojálnych Fatahu v utečeneckom tábore Džabalíja na severe Pásma Gazy. Objekt, v ktorom sa nachádzalo približne 500 ozbrojencov Fatahu, obkľúčilo asi 200 bojovníkov Hamasu, ktorí na budovu útočili mínometmi a protipancierovými granátmi. "Útočia zo všetkých stán," uviedol jeden z príslušníkov bezpečnostných síl Chálid Awád.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu